General Knowledge India 2019

General Knowledge India Questions 2019

Welcome to GK India. Practice best Indian General Knowledge & Current Affairs 2019. GK India is an education-based website which provides “General Knowledge Questions“, Daily and Monthly Current Affairs & Static GK for Indian Competitive Exam like Rail Way Recruitment Board, SSC, PSC, SAIL, BHEL, Banking Examination, etc. 

Chose General Knowledge Quiz Category 

Daily Current Affairs Questions

Monthly Current Affairs Sections

Ancient Indian History GK

Mediaeval Indian History GK
Modern Indian History GK

Basic GK Questions & Quiz Test 

Indian Constituion GK Questions

Geography Quiz Questions

Chemistry GK Questions 

GK and Current Affairs in Bengali

General Knowledge 

1. The famous Dilwara Temples are situated in which place? 
A. Rajasthan
B. UP
C. MP
D. Maharastra

Ans- A. Rajasthan (The Dilwara temples are situated at Mount Abu in Rajasthan. These are Jain temples and built by Vimal Shah and designed by Vastupala. Dilwara Temples were built between the 11th and 16th centuries. These temples are famous for uses of white marble.

2. Which of the following gas is used to prepare soda water?
A. CO2
B. H2
C. NH4
D. O2
Ans-A. CO2 (Carbon dioxide gas is used to make soda water.)

3. The Priminister of India is appointed by-
A. Member of Loksabha
B. Member of Rajyasabha
C. The President of India
D. Chief justice of supreme court
Ans-C. The President of India

4. Which of the following is the main river in Orissa?
A. Krishna
B. Kaveri
C. Mahanadi
D. Godavari
Ans-C. Mahanadi (Mahanadi is the most important river of Odisha. The river Mahanadi originated from Sihawa Mountain in Chhattisgarh and running through Chattisgarh and Orissa.)

5. Which of the following language used by Pakistani people?
A. Hindi
B. Palauan
C. Sindhi
D. Nauruan
Ans-C. Sindhi (The main language used by Pakistani people to talk are Urdu, panjabi and Sindhi.

6. Where is the Gir National Park situated?
A. Asam
B. Meghalaya
C. Gujrat
D. Madhyapradesh
Ans-C. Gujrat (It is also known as Sasan Gir. Gir National Park famous for Asiatic Lions and leopards.

7. Shore Temple situated in
A. Calicut
B. Gandhinagar
C. Bijapur
D. Mahabalipuram
Ans-D. Mahabalipuram (Shore temple is situated at Mahabalipuram in Tamil Nadu. It was built by Pallava Raj ‎Narasimhavarman II and built-in 700-728 AD.)

8. India is located in which hemisphere?
A. North Eastern hemisphere
B. Eastern hemisphere
C. Western Hemisphere
D. Southeastern hemisphere
Ans-A. North Eastern hemisphere

9. Which of the following is the highest peak in South India?
A. Anaimudi
B. Dodabeta
C. Nilgiri
D. Mount Abu
Ans-A. Anaimudi (Animudi is also called as Anamudi. It is the highest peak of the Western Ghats and South India. It is situated in Kerala. The altitude of Anamudi is 2,695 meters (8,842 ft).

10. How many states and union territories in India?
A. 27 states and 8 union territories
B. 29 states and 8 union territories
C. 28 states and 9 union territories
D. 27 states and 9 union territories

Ans- C. 28 states and 9 union territories (After partition of the state Jammu &Kashmir into two union territories Jammu & Kashmir and Ladakh now India has 28 states and 9 union territories)

11. What is the population density of India as per the 2011 census?
A. 410 persons/km²
B. 370.5 persons/km²
C. 290.5 persons/km²
D. 370.2 persons/km²
Ans-D. 370.2 persons/km² (highest population density is in Bihar, 1106 persons/sq km and lowest population density is in Arunachal Pradesh. The Union Territory with lowest density of population is Andaman & Nicobar Islands and highest population density in Delhi.

12. The total area of India is-
A. 3.337 million km²
B. 2.397 million km²
C. 4.327 million km²
D. 3.287 million km²
Ans-D. 3.287 million km² (As per area India is the 7th largest country in the world.)

13. As per 2011 census the sex ration in India is-
A. 945
B. 970
C. 940
D. 960
Ans- C. 940 (As per 2011 sensus the population sex ratio in India is 940 female per 1000 male.)

14. Which of the following is the National Motto of India?
A. Bande Mataram
B. Satyameva Jayate
C. Jana Gana Mana
D. Atithi Deva Bhaba
Ans- B. Satyameva Jayate (National Motto of India is Satyameva Jayate or Truth alone triumphs.)

15. Which of the following below is the National anthem of India?
A. Vande Mataram
B. Satyameva Jayate
C. Jana Gana Mana
D. Atithi Deva Bhaba
Ans-C. Jana Gana Mana (National anthem of India was written by Rabindra Nath Tagore. This song was first sung on 27 December 1911, in the annual session of Indian National Congress in Kolkata.)

16. The national song of India is
A. Vande Mataram
B. Satyameva Jayate
C. Jana Gana Mana
D. Atithi Deva Bhaba
Ans-A. Vande Mataram (Vande Mataram is a Bengali poem written by Bankim Chandra Chatterjee in 1870. It is the part of the novel Anandamath. Rabindranath Tagore sang Vande Mataram at the annual session of Indian National Congress in 1896 at Calcutta.)

17. What is the name of India,s National Aquatic Animal?
A. Green Frog
B. Hilsa Fish
C. River Dolphin
D. Crocodile
Ans-C. River Dolphin (River Dolphin is the National Aquatic Animal of India.)

18. In which century did Portuguese merchants first land in India (Goa)?
A. 16th Century
B. 15th Century
C. 14th Century
D. 17th Century
Ans-B. 16th Century (Portuguese sailorman Vasco Da Gama first land on calicutt in 1498 (15th century). But the Portuguese merchants first land in Goa in 16th century.)

19. Who designed the Parliament House of India?
A. Gustave Eiffel
B. Le Corbusier
C. Edwin Landseer Lutyens
D. Bonanno Pisano

Ans-C. Edwin Landseer Lutyens (British architects Sir Edwin Lutyens and Herbert Baker designed the Parliament House of India. Lord Irwin inaugurated this building in 1927.)

20. Which monument was built to commemorate the visit of King George-V and Queen Mary to Bombay?
A. Gateway of India
B. Victoria Terminus
C. India Gate
D. Queen Mary Monuments
Ans-A. Gateway of India (The construction of this monument was started‎ on ‎31 March in 1913 and it was inaugurated‎ on 4th December in 1924)