Basic General Knowledge (Part-1)

Shear This

Welcome to GK India,s Basic General Knowledge” section. Gk India is  India’s most liked website on General Awareness and Current Affairs for all central govt. and State Govt. competitive exam like Banking, IBPS, RRB, RBI, SSC, CLAT, SAIL, BHEL etc. for govt job. Here you can read all General Knowledge Quiz in MCQ format.

1. In the Battle of Wandiwash, the English crushed?
• B. the French1.
• A. the Dutch
• C. the Portuguese
• D. None of these

• Ans-B. the French

2. Indian Navy Act came into action on?
• A. 1921
• B. 1925
• C. 1927
• D. 1930
• Ans-C. 1927

3. The first president of free India was?
• A. V.V.Giri
• B. Zakir Hussain
• C. Dr.Radhakrishnan
• D. Dr.Rajendra Prasad
• Ans-D. Dr.Rajendra Prasad

4. The first ruler of Pala tradition was?
• A. Gopala
• B. Dharmapala
• C. Bhaskaravarman
• D. None of these
• Ans-A. Gopala

5. The first country to build up a consistent exchange with India was?
• A. Dutch
• B. Portuguese
• C. French
• D. English
Ans-B. Portuguese

6. The Indus Valley houses were worked off?
• A. Bamboos
• B. Wood
• C. Blocks
• D. Stone

• Ans-C. Blocks

7. The French made their appearance through?
• A. Mahe
• B. Yenam
• C. Karaikal
• D. Pondicherry
•Ans- D. Pondicherry

8. The last Mughal Emperor was?
• A. Akbar
• B. Babur
• C. Bahadur Shah
• D. Noor Jehan
•Ans- C. Bahadur Shah

9.Which of the following two terminal stations August kranti Rajdhani Express is running?
A.New Delhi-Howrah
B.New Delhi- Chennai
C.New Delhi- Mumbai
D.New Delhi-Hyderabad
Ans-3.New Delhi- Mumbai

10. The melodic instruments utilized by the Aryans was?
A. The Drum
B. The Lute
C. The cymbal
D. All the above

Ans- D. All the above

One thought on “Basic General Knowledge (Part-1)

  • 2 May 2018 at 6:14 pm
    Permalink

    Nice website and valuable information for students preparing for competition exams.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!