Basic General Knowledge (Part-1)

Shear This

21. Which is the first Indian Satellite?
A.Aryabhatt
B.Bhaskar-I
C.Rohini
D.Insat

Ans:-A.Aryabhatt  

22.In which of the following state Vedanthangal Bird Sanctuary is located?
A.Tamil Nadu
B.Kerala
C.Andhara Pradesh
D.Karnataka
Ans:-A.Tamil Nadu 

23.Ustad Amjad Ali is associated with
A.Sarod
B.Tabla
C.Violin
D.Sitar
Ans:-A.Sarod   

24.Which of the following folk dance is represent by Mridalini Sarabhai?
A.Bharatnatyam
B.Kathak
C.Kuchipuri
D.Manipuri
Ans:-A.Bharatnatyam 

25.Who is the first Indian to climb up Mount Everest?
A.Navog Sherpa
B.KD Yadav
C.Bachendri Pal
D.Tenjing Norge
Ans:-D.Tenjing Norge 

26.First ATM is started in which of the following city?
A.Kolkata
B.Mumbai
C.Delhi
D.Chennai
Ans:-B.Mumbai 

27.Who is the heroine of the film “Black”?
A.Kajol
B.Karina Kapoor
C.Rani Mukherjee
D.Vidya Balan

Ans:-C.Rani Mukherjee  

28. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was?
A. Lahore
B. Amritsar
C. Patiala
D. Ameristar
Ans:- A. Lahore 

29. Who said that there is no Slavery in India?
A. Fahien
B. Strabo
C. Heiun Tsang
D. Megasthenese
Ans:- D. Megasthenese 

30. Mahabharata war occurred in?
A. 500 AD
B. 900 BC
C. 1000 BC
D. 1200 BC
Ans:-B. 900 BC 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!