Basic General Knowledge (Part-1)

Shear This

31. Who is the author of “Godan”?
A. Sadat Hossain Manto
B. Premchand
C. Khushwant Singh
D. Amrita Pritam

Ans- B. Premchand

32. Who is the author of “The Golden Gate”?
A. Vikram Seth
B. Amitav Ghosh
C. Amit Chowdhury
D. Sammyu Chatterjee
Ans- A. Vikram Seth

33. Which of the following book is written by Miguel de Cervantes?
A. Gorgon
B. Paradise Lost
C. Don Quixote
D.Tom Jones
Ans- C. Don Quixote

34. Who is the author of “The Jungle Book”?
A. Rudyard Kipling
B. Captain Frederick Marryat
C. Charles Kingsley
D Robert Louis Stevenson
Ans- A. Rudyard Kipling

35. Who is the author of the book “Crime and Punishment”?
A. Tournave
B. Leo Tolstoy
C. Fyodor Dostoevsky
D. Rusho
Ans- C. Fyodor Dostoevsky

36. Why mercury is used as a liquid in the barometer?
A. It does not stick to the glass
B. The density of mercury is higher than other liquid
C. It has metallic brightness
D. The heat conductivity of mercury is more than the other metals

Ans- B. The density of mercury is higher than other liquid

37. Why mercury is used as a liquid in the thermometer?
A. It does not stick to glass
B. Its thermal conductivity is more than other liquids
C. It can change the volume with a slight change of temperature
D. All of the above
Ans- D. All of the above

38. Which device is used to measure humidity of air?
A. Hygrometer
B. Barometer
C. Hydrometer
D Manometer
Ans- A. Hygrometer

39.What is the size of a atom?
A. 10^-8 cm
B. 10^-4 cm
C. 10^-6 cm
D. 10^-10 cm
Ans- A. 10^-8 cm

40. The surface temperature of the sun is-
A. 6000°C
B. 1000°C
C. 10,000°C
D. 3000°C
Ans- 6000°C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!