Basic General Knowledge (Part-1)

Shear This

51. Which of the following is not a country in asia?
• B. Romania
• A. Malayasia
• C. Combodia
• D. Indonesia

• Ans-• B. Romania

52. “Aram Haram Hai” who told this?
• A. Jawharlal Nehru
• B. Mahatma Gandhi
• C. lala Lajpat Rai
• D. Balgangadhaor Tilak
• Ans-A. Jawharlal Nehru

53. Who was the first lady governor of any state in India?
• A. Rajkumari Amrit Kaur
• B. Sarojini Naidu
• C. Padmja Naidu
• D. Sarla Grewal
• Ans-B. Sarojini Naidu

54. “The Laws of floating bodies” was discovered by
• A. Newton
• B. Archemedies
• C. Galilio
• D. Pascal
• Ans-B. Archemedies

55. Which of the following European city is situated on the river Schelde?
• A. Brussels
• B. Vienna
• C. Madrid
• D. Antwreep
Ans- D. Antwreep

56. Alauddin Khilji had enforced the price control system to benifit
• A. soldiers
• B. traders
• C. peasants
• D. common man

• Ans-A. soldiers

57. The Indian civil service was introduced during the time of
• A. Lord canning
• B. Lord Curzon
• C. Lord Cornwallis
• D. Lord Dalhousie
•Ans- C. Lord Cornwallis

58. The last Nawab of Awadh was
• A. Siraj-Ud-doula
• B. Asafuddaula
• C. Wajid Ali Shah
• D. Goonge Nawab
•Ans- C. Wajid Ali Shah

59. Maheshwar was the capital of which queen of Marathas?
A. Laxmi Bai
B. Ahilya Bai Holker
C. Jija Bai
D. Chand Bibi
Ans-B. Ahilya Bai Holker

60. Jim Corbett National Park is located in
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Uttarakhand
D. Rajasthan
Ans- C. Uttarakhand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!