Basic General Knowledge (Part-1)

Shear This

61. ‘kathak’ is the shastriya dance of which area?
• B. North India
• A. Kerala
• C. Maharastra
• D. tamil Nadu

• Ans- B. North India

62. “All India Radio’ was set up in the year
• A. 1947
• B. 1950
• C. 1936
• D. 1927
• Ans-C. 1936

63. In India the first television programme was broadcast in
• A.1959
• B. 1976
• C. 1965
• D. 1957
• Ans-A.1959

64. ‘Bihu’ is related to which state?
• A. UP
• B. Orissa
• C. Jharkhand
• D. Assam
• Ans-D. Assam

65. Where is the National Remote Sensing Agency situated?
• A. Bangalore
• B. Delhi
• C. Chennai
• D. Dehradun
Ans- A. Bangalore

66. ‘Prahar’ is a modern addition of
• A. ONGC
• B. Indian Air Force
• C. Indian Army
• D. Indian navy

• Ans-D. Indian navy

67. The hight of Mount averest is
• A. 8200m
• B. 8500m
• C. 8848m
• D. 9000m
•Ans- C. 8848m

68. Which is the longest river in india?
• A. Ganga
• B. Yamuna
• C. Brahmaputra
• D. Sindhu
•Ans- A. Ganga

69. Where is the Siachin glacier situated in India?
• A. Sikkim
• B. jammu and Kashmir
• C. Uttarpradesh
• D. Uttarakhand
•Ans- B. jammu and Kashmir

70. Who wrote ‘Vande mataram’?
• A. Rabindranath Tagore
• B. Bankim Chandra Chatterjee
• C. Vivekanand
• D. None of the above
•Ans- B. Bankim Chandra Chatterjee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!