Ancient indian history GK (Part-2)
Ancient Indian History GK Part 1 Modern Indian History GK Part -1
Ancient Indian History GK Part 2 General Quiz Questions and Answers

91. Which river has not mention in Rigveda
A. Sindhu
B. Yamuna
C. Saraswati
D. Periyar

Ans- D. Periyar

92. Who composed The Gayatri mantra?
A. Indra
B. Vishwamitra
C. Parikshit
D. Vasishtha
Ans-B. Vishwamitra

93. Name the clan Buddha belonged to…
A. Kuru
B. Sakya
C. Maurya
D. Gnathrika
Ans-B. Sakya

94. Buddha was born at…
A. Pataliputra
B. Vaishali
C. Lumbini
D. Kapilvastu
Ans- C. Lumbini

95. Langauage used in the inscriptions of Ashoka is..
A. Hindi
B. Prakrit
C. Sanskrit
D. Apabhramsa
Ans-B. Prakrit

96. Where was Mahavir Swami born?
A. Vaishali
B. Magadh
C. Pataliputra
D. Kundagram

Ans-D. Kundagram

97. Who founded Pataliputra?
A,. Ashoka
B. Bimbisar
C. Udayin
D. Mahapadmananda
Ans-C. Udayin

98. Who was the author of ‘Buddha Charita’?
A. Vasumitra
B. Nagarjuna
C. Asvaghosha
D. Nagasena
Ans-C. Asvaghosha

99. Patanjali is well-known for the complation of…
A. Ayurveda
B. Panchatantra
C. Brahma Sutra
D. Yoga Sutra
Ans-D. Yogasutra

100. Author of ‘ Nayaya Sutra’ was….
A. Kanad
B. Kapil
C. Gautam
D. Badryan

Ans-C. Gautam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!