Ancient indian history GK (Part-2)
Indian History GK in Bangla

11. Mahavira was born in 6th century BC at….?
A. Sarnath
B. Vaishali
C. Magadha
D. None of these

Ans- B. Vaishali

12. The “Tripitaka” was written as….
A. Pali
B. Brahmi
C. Sanskrit
D. Kharosthi
Ans-A.Pali

13.Sarnath is in the state of…
A. Gujarat
B. Kerala
C. Uttar pradesh
D. Mahavashtra
Ans-C. Uttar pradesh

14.Writer of ‘Mudrarakshasa’ is….
A. Bana
B. Kalhana
C. Vishakhdatta
D. Kautilya
Ans- C. Vishakhdatta

15.Who was called by Vindhya Adhipati?
A. Ashoka
B. Simuka
C. Chandragupta maurya
D. Gautmiputra Satkarni
Ans-D. Gautmiputra Satkarni

16. The last Mauryan emperor was….
A. Nandi Vardhana
B. Jalok
C. Avanti varma
D. Brihadratha

Ans-D. Brihadratha

17. The capital of Kadamba kings was ….
A. Kanchi
B. Tanjore
C. Badami
D. vanavasi
Ans-B. Vanavasi

18. where did the game of chess originate ?
A. Arabia
B. India
C. Europe
D. Persia
Ans-B. India

19. Sun temple is situated at…
A. Puri
B. Konark
C. Khajuraho
D. Gaya
Ans-B. Konark

20. Sudraka’s ‘Mrichhakatikam’ is a….
A. Poem
B. Drama
C. Novel
D. Short story
Ans-B. Drama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!