Ancient indian history GK (Part-2)
Ancient Indian History GK Part 1 Modern Indian History GK Part -1
Ancient Indian History GK Part 2 General Quiz Questions and Answers

41. Amir Khusrau was born at:
A. Patli
B. Patiali
C. Patti
D. Patiala

Ans- B. Patiali

42. Who was called the Akbar of kasmir?
A. Balban
B. Zainul Abidin
C. Sujauddaulla
D. Hussain Shah
Ans-B. Zainul Abidin

43. Kabir was the disciple of…
A. Ramanuj
B. Ramananda
C. Shankracharya
D. Nanak
Ans-B. Ramananda

44. Who among the following was an illiterate?
A. Shahjahan
B. Akbar
C. Aurangzeb
D. Jahangir
Ans- B. Akbar

45. Bhakti movement was started by…
A. Surdas
B. Tulsidas
C. Alwar saints
D. Sufi saints
Ans-C. Alwar saints

46. Taraf in the Bahmani Kingdom signified…
A. Transit Tax
B. Gold coin
C. Province
D. Lord grant

Ans-C. Province

47. The Khalji Sultans of Delhi were….
A. Turks
B. A jat tribes
C. Afghans
D. Mongols
Ans-A. Turks

48. How many Tarangas are in ‘Rajatarangini’ of Kalhana?
A. Ten
B. Nine
C. Eleven
D. Eight
Ans-D. Eight

49. Who was the court poet of Smudragupta?
A. Aryabhatta
B. Harisena
C. Nagarjuna
D. Asvaghosha
Ans-B. Harisena

50. Where was the capital of Sasanka?
A. Karna Suverna
B. Lakhnawati
C. Tamralipta
D. Samatata
Ans-A. Karna Suverna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!