Ancient indian history GK (Part-2)

51. Rath temples at Mahabalipuram were built in the region of which Pallava king?
A. Mahendravarman
B. Narasinghabarman-I
C. Parameshwarvarman
D. Nandivarman-I

Ans- B. Narasinghabarman-I

52. Who was the first known Gupta ruler?
A. Kumargupta l
B. Chandragupta l
C. Ghatotakacha
D. Srigupta
Ans-D. Srigupta

53. In how many adhikaranasis the kautilya’s
‘Arthashastra’ divided?
A. 15
B. 14
C. 11
D. 12
Ans-A. 15

54. Charak was the famous court physician of…
A. Ashoka
B. Kanishka
C. Chandragupta Maurya
D. Harsha
Ans- B. Kanishka

55. Chandragupta Maurya defeated…
A. Seleucus
B. Ambhi
C. Alexander
D. Porus
Ans-A. Seleucus

56. Ashokaram monastery was situated at…
A. Shravasti
B. Vaishali
C. Kausambi
D. Patliputra

Ans-D. Patliputra

57. Which of the following ruler in ancient India assumed the title ‘Amitraghata’?
A. Bindusar
B. Ashoka
C. Chandragupta Maurya
D. Ajatshatru
Ans-A. Bindusar

58. An Ashokan edict is located in Uttaranchal at…
A. Rishikesh
B. Kalsi
C. Kedarnath
D. Dev prayag
Ans-B. Kalsi

59. When was the ‘Panchtantra’ written?
A. Gupta period
B. Maurya period
C. Harsha period
D. Kanishka period
Ans-A. Gupta period

60. Who destroyed the Empire of Chalukyas of Badami?
A. Pandyas
B. Rashtrakutas
C. pallavas
D. Cholas
Ans-B. Rashtrakutas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!