Ancient indian history GK (Part-2)

61. The South Indian state which was famous for its naval power was…
A. Pandyas
B. Chalukyas
C. Cholas
D. Hoyasals

Ans- C. Cholas

62. Which of the following was not composed by Harshavardhana?
A. Harshacharita
B. Ratnavali
C. Priyadarshika
D. Nagananda
Ans-A. Harshacharita

63.Who was the writer of Harshacharita?
A. Kalidas
B. Banvatta
C. Vishnu Gupta
D. Parimalgupta
Ans-B. Banvatta

64. Which of the following ruler of ancient India was called the ‘Nepolian of India’?
A. Samudragupta
B. Chandragupta-II
C. Chandragupta-I
D. Kumargupta
Ans-A. Samudragupta

65. Kumarasambham, an epic was written by-
A. Banvatta
B. Chandbardai
C. Harisen
D. Kalidas
Ans-D. Kalidas

66. Which of the following were the patrons of Sangam, an assembly of Tamil poets?
A. Chera
B. Chola
C. Pandya
D. Kadamb

Ans-C. Pandya

67. Which philosophy is called the Advaita?
A. Nagarjuna
B. Vasumitra
C. Ramanujacharya
D. Shankaracharya
Ans-D. Shankaracharya

68. Who were the first kings to issue gold coins in India?
A. Kushans
B. Guptas
C. Mauryas
D. Indo-Greeks
Ans-D. Indo-Greeks

69. Who among the following introduced gold coin for regular use in India?
A. Vim Kadphises
B. Kudula Kadphises
C. Kanishka
D. Hermesh
Ans-A. Vim Kadphises

70. In the kingdom of Satvahanas of ancient India, a district was called?
A. Ahara
B. kataka
C. Rastra
D. Vihara
Ans-A. Ahara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!