Ancient indian history GK (Part-2)

81. Who was the founder of the Gupta dynasty?
A. Skandgupta
B. Srigupta
C. Samudragupta
D. Chandragupta I

Ans- B. Srigupta

82. The third sangam was held at…
A. Tuticorin
B. Madurai
C. Ernakulam
D. Arrikkamedu
Ans-B. Madurai

83.Who deciphered the brahmi incription of ashoka first time?
A. S.R. Goyal
B. V.N. Mishra
C. James Princep
D. H.D. Sankaliya
Ans-C. James Princep

84.To which dynesty did ashoka belong?
A. Kushan
B. Gupta
C. Vardhana
D. Maurya
Ans- D. Maurya

85. Prabhasgiri is a pilgrim spot of…
A. Jains
B. Vaishnavites
C. Buddhists
D. Saivites
Ans-A. Jains

86. Where was the third Buddhist Council held?
A. Kashmir
B. Vatsa
C. Kosambi
D. Pataliputra

Ans-D. Pataliputra

87. Buddha means…
A. the genius
B. the powerful
C. the enlightened one
D. the religious preacher
Ans-C. the enlightened one

88. The great law giver of ancient times was…
A. Manu
B. Ashoka
C. Aryabhatta
D. Vatsyayana
Ans-A. Manu

89. The Harappan Civilization was discovered in the year…
A. 1921
B. 1935
C. 1901
D. 1942
Ans-A. 1921

90. The word Gotra occurs for the first time in…
A. Atharvaveda
B. Samaveda
C. Yajurveda
D. Rigaveda
Ans-D. Rigaveda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!