Ancient Indian History GK (Part-1)

Shear This

Ancient Indian History General Knowledge MCQ page 2

11. The people of the “Indus Valley Civilization”did not know the use of the following metal
A.Iron
B.Bronze
C.Gold
D.They used all of the above

Ans-A.Iron

12.”The Great Bath”(big public bath) has been founded in
A.Lothal
B.Harappa
C.Mahenjodaro
D.Chanhu-Daro
Ans-C.Mahenjodaro

13.The main feature of “Indus valley civilization” was
A.Developed town-planning
B.Developed Village-planning
C.Near the Indu river
D.Near the Ocean
Ans-A.Developed town-planning

14.Which of the following was the dockyard city in ancient India
A.Lothal
B.Harappa
C.Mahenjodaro
D.Kalibangam
Ans-A.Lothal

15.The first “Buddhist Council” Was celebrated in 483 BC under the chairmanship of Maha Kassapa. Who was the king at that Time
A.Ajatshatru
B.Kalashoka
C.Ashoka
D.Kanishka
Ans-A.Ajatshatru

16. Which is the oldest religious text in the world?
A. Rig Veda
B. Bibel
C. Tripitaka
D. Yajur Veda

Ans-A. Rig Veda

17. Who was the founder of the religion Jainism?
A. Rishavnath
B. Vishwanath
C. Parshanath
D. Mahavira
Ans-A. Rishavnath

18. Vardhaman Mahavira was born in-
A. 600 BC.
B. 599 BC.
C. 589 BC.
D. 609 BC.
Ans-B. 599 BC.

19. Who was the last Tirthankara of Jainism?
A. Rishabha
B. Vardhaman Mahavira
C. Vishwanath
C. Parshanath
Ans-B. Vardhaman Mahavira was 24th and last Tirthankara of jainism

20. Mahavira was born in –
A. Uttarpradesh
B. Nepal
C. Bihar
C. M.P
Ans-C. Bihar (Muzaffarpur district in Bihar)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!