Ancient Indian History GK (Part-1)

Shear This

21. In which vedic text, the term “Varna” is founded referred for the first time?
A.Rigveda
B.Atharvaveda
C.Samaveda
D.Yajurveda

Ans-A.Rigveda

22. Upanishads are books on –
A.Religion
B.yoga
C.law
D.Philosophy
Ans-D.Philosophy

23.What is the Vedic name of river “Ravi”?
A.Arjikiya
B.Satadru
C.Purushni
D.Indu
Ans-C.Purushni

24.The Indus valley Civilisation developed during
A.5000-3500 BC
B.3000-1500 BC
C.1500-500 BC
D.2500-1750 BC
Ans-D.2500-1750 BC

25.The First metal used by man was
A.Copper
B.Gold
C.Iron
D.Bronz
Ans-A.Copper

Read Ancient Indian History GK in  Bangla

26.The images in the temple of Ankarvat are those of
A.Buddha
B.Hindu deities
C.Tirthankaras
D.Cambodian kings

Ans-A.Buddha

27. In ancient India who was invented zero?
A.Bhaskar-I
B.Aryabhatta
C.Varahamihir
D.An unknown Indian in ancient Indian historic period
Ans-B.Aryabhatta

28.Who was the writter of Panchatantra?
A.Kalidas
B.Tulsidas
C.Vishnu Sharma
D.Banavatta
Ans-C.Vishnu Sharma

29.Decimal system was introduced by
A.Bhaskar-I
B.Aryabhatta
C.Varahamihir
D.None of the above
Ans-A.Bhaskar-I

30.Which one of the following indicates the correct chronological order of different eras in India?
A.Gupta Harsha Vikram Shaka
B.Vikram Shaka Gupta Harsha
C.Gupta Shaka Vikram Harsha
D.Vikram Harsha Gupta Shaka
Ans-B.Vikram Shaka Gupta Harsha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!