Ancient Indian History GK (Part-1)

Shear This
Read Ancient Indian History General knowledge inĀ Bangla

31. Which temple got the name of Black Pagoda?
A. Sun Temple
B. Lingaraja Temple
C. Jagannath Temple
D. Kailash Temple

Ans- A. Sun Temple

32. Who built the famous Dilawara Temple at Mount Abu in 13th century?
A. Mahendrapala
B. Devapala
C. Rajayapala
D. Tejapala
Ans-D. Tejapala

33. Nalanda University flourished during the reign of of which of the following rulers?
A. Chandragupta Maurya
B. Ashoka
C. Kanishka
D. Harsha
Ans-D. Harsha

34.The first metallic coin used in India was in
A. Western India
B. Central India
C. South India
D. Bihar and Eastern UP
Ans-D. Bihar and Eastern UP

35. Who among the following is considered as the first nationsl ruler of India?
A. Chandragupta Maurya
B. Ashoka
C. Chandragupta-I
D. Kanishka
Ans-A. Chandragupta Maurya

36. Chandragupta Maurya,s empire extended in the north-west upto
A. Ravi
B. Indus
C. Sutlej
D. Hindukush

Ans-D. Hindukush

37. The notion of Saptanga that was introduced in Arthashastra includes
A. kings, territory, administrations and treasury
B. Music, dance, rages and wrestling
C. Ministers, civil servants, subalterns and those involved in espionage
D. Aristocrats, acharyas, traders and monks
Ans-A. kings, territory, administrations and treasury

38.Ashoka, the great conquered Kalinga in the year
A. 261 BC
B. 58 BC
C. AD 261
D. AD 78
Ans-A. 261 BC

39. Who was the founder of Nanda Dynasty?
A. Mahapadma Nanda
B. Dhana Nanda
C. Ashoka Nanda
D.None of the above
Ans-A. Mahapadma Nanda

40. Sculptures of the Gandhara School reflect the influence of the
A. Greeks
B. Chinese
C. Romans
D. Persians
Ans-A. Greeks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!