Ancient Indian History GK (Part-1)

Shear This
Ancient Indian History General Knowledge page 6

51. In which period were the foreigners absorbed in large number in the Indian society?
A. The Kushana period
B. The Gupta period
C. The Mauryan period
D. The Rajput period

Ans- A. The Kushana period

52. Gupta administration was
A. Monarchial
B. Democratic
C. Republic
D. None of these
Ans-A. Monarchial

53. . Kalidas lived during the region of
A. Samudragupta
B. Chandragupta Maurya
C. Ashoka
D. Chandra Gupta –II
Ans-D. Chandra Gupta –II

54. . In the Gupta period Varamihira wrote the famous book Brihat Samhita. It was a treatise on
A. Astronomy
B. Statecraft
C. Ayurvedic system of medicine
D. Economics
Ans-Astronomy

55. St Thomas came to India in 1st century to propogate Christianity during the reign of
A. Gondophernes
B. Kanishka
C. Rudradaman-I
D. Kadphises
Ans-A. Gondophernes

56. Which was the capital of King Kanishka?
A. Amravati
B. Kannauj
C. Peshawar
D. Mathura

Ans-C. Peshawar

57. What does the word Ashoka literally mean?
A. One with pleasing appearance
B. Beloved of Gods
C. Slayer of foes
D. Bereft of sadness
Ans-D. Bereft of sadness

58. Who among the following occupied the throne of Magadha in 322 BC?
A. Bimbisara
B. kalashoka
C. Chandragupta Maurya
D. samudragupta
Ans-C. Chandragupta Maurya

59. Who among the following ruler of ancient India was known as Amitraghata, “the destroyer of foes”?
A. Bimbisara
B. Bindusara
C. Chandragupta Maurya
D. samudragupta
Ans-B. Bindusara

60. The famous Indo- Greek king who embrace Buddhism was-
A. Ashoka
B. Harsha
C. Menandar
D. Alexandar
Ans-C. Menandar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!