Ancient Indian History GK (Part-1)

Shear This
Read Modern Indian History GK

61. Apabhransha is a work of the
A. Buddhist
B. Jainas
C. Bhramins
D. Ajivikas

Ans- B. Jainas

62. The family of Rigvedic period was
A. Patrilineal
B. patriarchal
C. matriarchal
D. matrilineal
Ans-B. patriarchal

63. In the Vedic society, the term used to denote a group of families was –
A. Gotra
B. Vish
C. Jana
D. Grama
Ans-D. Grama

64. Which of the following Harappan sites had a dock?
A. Kalibangan
B. Rangpur
C. Patliputra
D. Lothal
Ans-D. Lothal

65. Regarding the Indus valley civilization, consider the following statements
1. It was predominantly a secular civilization and the religious element though present did not dominate the scene.
2. During this period cotton was used for manufacturing textiles in India.
Which of the following statements is/are correct?
A. Only -1
B. Only -2
C. Both a and b
D. None of the above
Ans-C. Both a and b

66. The Harappan site showing evidence of two cultural phases, Harappan and pre-Harappan is
A. Kalibangan
B. Mahenjodaro
C. Chanhudaro
D. Banwali

Ans-D. Banwali

67. Chandragupta Maurya spent his last days at
A. Ujjain
B. Nalanda
C. Patna
D. Saravanabelagola
Ans-D. Saravanabelagola

68. King Ashoka, the Great died in
A. 206 BC
B. 216 BC
C. 226 Bc
D. 232 BC
Ans-D. 232 BC

69. Bibisara was the ruler of
A. Magadha
B. Kamboj
C. Gandhara
D. Awadh
Ans-A. Magadha

70. Which Rashtrakuta Ruler established a victory piller in Rameswaram?
A. krishna-I
B.Krishna-II
C. Indra-III
D. krishna-III
Ans-C. Indra-III

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!