Chemical Names and Formula of Some Compounds

Shear This

01. What is the chemical name of Slaked Lime?
A. Amonium chloride
B. Calcium Chloride
C. Calcium Hydroxide
D. Sodium Hydroxide

Ans- C. Calcium Hydroxide{Ca(OH)2}

02. What is the chemical name of Dry Ice?
A. Sodium Sulphate
B. Silicon Oxide
C. Calcium Sulphate
D. Solid Carbondioxide
Ans-D. Solid Carbondioxide(CO2)

03. What is the Chemical Name of Bleaching powder?
A. Calcium Oxychloride
B. Calcium Sulphate
C. Calcium Oxide
D. Ferrous Sulphate
Ans-A. Calcium Oxychloride

04. The chemical formula of Bleaching powder is——–.
A. Ca(OH)2
B. CaOCl
C. CaOCl2
D. CaOCl3
Ans- C. CaOCl2

05. The chemical name of Nausadar is —–.
A. Slaked lime
B. Sodium Hydroxide
C. Sodium Sulphate
D. Amonium Chloride
Ans-D. Amonium Chloride

06. What is the chemical formula of Nausadar?
A. NH3Cl
B. NH4
C. NH4Cl
D. NHCl2

Ans-C. NH4Cl

07. What is the chemical name of Caustic Soda?
A. Calcium oxide
B. Calcium Hydroxide
C. Sodium Hydroxide
D. Sodium Bicarbonate
Ans-C. Sodium Hydroxide

08. What is the chemical formula Caustic Soda?
A. Na(OH)2
B. NaOH
C. CaOH
D. Ca(OH)
Ans-B. NaOH

09. Sodium Chloride also called?
A. Rock salt
B. Potash Alum
C. Sodim carbonate
D. None of the above
Ans-A. Rock salt

10. What is the chemical Formula of eating salt?
A. NaCl
B. NaCl2
C. NaCO3
D. NaOH
Ans-A. NaCl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!