Chemical Names and Formula of Some Compounds

11. What is the common name of potassium hydroxide?
A. Potash Alum
B. Caustic Potash
C. Caustic soda
D. Potasium carbonate

Ans- B. Caustic Potash

12. What is the chemical formula of caustic potash?
A. KOH
B. K(OH)2
C. K2CO3
D. K2OH
Ans-A. KOH

13. What is the Chemical Name of epsom?
A. Magnesium Sulphate
B. Calcium Sulphate
C. Calcium Oxide
D. Ferrous Sulphate
Ans-A. Magnesium Sulphate

14. The chemical formula of Epsom is——–.
A. MgSO4. 7H2O
B. MgSO4. 10H2O
C. MgSO4. 5H2O
D. MgSO4
Ans- A. MgSO4. 7H2O

15. The chemical name of Quick Lime is —–.
A. Calcium Hydroxide
B. Sodium Hydroxide
C. Calcium Oxide
D. Calcium Chloride
Ans-C. Calcium Oxide

16. What is the chemical formula Quick lime?
A. CaOH
B. CaO
C. Ca(OH)2
D. CaCl2

Ans-B. CaO

17. What is the chemical name of plaster of Paris?
A. Calcium oxide
B. Calcium Sulphate
C. Calcium Chloride
D. Calcium Hydroxide
Ans-B. Calcium Sulphate

18. What is the chemical formula plaster of Paris?
A. CaSO3
B. CaSO4
C. CaSO2
D. CaSO4. 1/2H2O
Ans-D. CaSO4. 1/2H2O

19. What is the chemical name of Gypsum?
A. Calcium oxide
B. Calcium Sulphate
C. Calcium Chloride
D. Calcium Hydroxide
Ans-B. Calcium Sulphate (Gypsum and plaster of Paris have the same chemical name)

20. What is the chemical Formula Gypsum?
A. CaSO3
B. CaSO4
C. CaSO4. 2H2O
D. CaSO4. 1/2H2O
Ans-C. CaSO4. 2H2O

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!