Current Affairs Questions: August 2019

Shear This

21. The excavations from Phupgaon, by ASI, dates back to ______.
A.3rd C BCE and 2nd C BCE
B.7th C BCE and 4th C BCE
C.6th C BCE and 3rd C BCE
D.9th C BCE and 5th C BCE

Ans. Ans: Option B
Explanation: The finding from Phupgaon by ASI indicated other Iron Age settlements of Vidarbha like Naikund, Mahurjhari, Bhagimori, and Thakalkat. As per Chronological, the site could be placed between 7th C BCE and 4th C BCE.

22.ASI has released an Iron Age settlement in the Vidarbha region. Where is Vidarbha located?
A.Odisha
B.Bihar
C.Maharashtra
D.Uttar Pradesh
Ans. Ans: Option C
Explanation: Archaeological Survey of India’s (ASI) recent excavation at Maharashtra Phupgaon has revealed evidence of an Iron Age settlement in the Vidarbha region. The excavation at the site was taken up between December 2018 and March 2019.

23. The 137 peaks that are opened for mountaineering and trekking are located in __________ states.
A.J&K, Himachal Pradesh
B.Uttarakhand, Sikkim
C.Assam, J&K
D. Both A, and B
Ans. Ans: Option D
Explanation: The Indian Government has opened 137 mountain peaks for foreigners desirous of obtaining Mountaineering Visa for mountaineering and trekking. These peaks are located in the States of Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, and Sikkim

24. Which of the following day celebrated as International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism?
A. 22 August
B. 21 august
C. 23 August
D. 20 august

Ans- B. 21 august ( United nation declared 21st August as the International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism)

25. Which day observed as Remembrance of the Slave Trade and its Abolition?
A. 22 August
B. 21 august
C. 23 August
D. 20 august
Ans-C. 23 August ( This day was designated by UNESCO)

26. Which of the following country is not a part of the world,s largest rainforest Amazon?
A. Brazil
B. Peru
C. Colombia
D. Libya
Ans-D. Libya (Amazon is world,s largest rainforest, and a rampart against climate change. It was ravaged by thousands of fire about one week in August 2019. This forest is in the continent of South America. Brazil, Peru, Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname, France Guyana are the parts of the Amazon forest.

27. What is the name of Russia,s life-sized robot has been sent to International Space Station?
A. Denon
B. Fedor
C. Austin
D. Raven
Ans-B. Fedor

28. World,s largest Ecommerce company Amazon has opened it,s largest campus in-
A. London
B. Hydrabad
C. Washigton D.C
D. Honkong
Ans-B. Hydrabad

29. Which of the following Indian Para-military force has won 10 medals from “World Police and Fire Games” 2019 in China?
A. CISF
B. CRPF
C. BSF
D. ITBP
Ans-A. CISF ( Total 10 medals in which 5 gold medals)

30. The Indian Goverment is going to launch an e-commerce project called ———- for micro small and medium enterprises (MSME).
A. Indian Craft
B. Bharat Craft
C. My Craft
D. nation craft
Ans-B. Bharat Craft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *