Current Affairs Questions: August 2019

Shear This

31. Which of the following city has hosted two days national Conference on Varman Science 2019?
A. New Delhi
B. Channai
C. Mumbai
D. Goa

Ans-B. Channai

32. Who among the following has topped the Forbes list of the top 10 highest-paid actros?
A. Robert Downey
B. Vin Diesel
C. Dyane Johnson
D. Jason Statham
Ans-C. Dyane Johnson (Indian actor Akshay Kumar is in 4th position)

33. Which of the following country has tested a new missile defense system ‘Bavar-373’ in August 2019?
A. Pakistan
B. Iran
C. China
D. Uzbekistan
Ans-B. Iran

34. Which of the following state has started a new academic programme ‘Super-50’?
A. Jharkhand
B. Telangana
C. Maharashtra
D. Delhi
Ans-C. Maharashtra (Maharashtra’s Tribal Development Department on August 20, 2019, introduced Super 50 program It is an academic program for young tribal students aspiring to be doctors and engineers. This program was launched at the Vagad Pace School by Maharashtra’s Tribal Development Minister Dr. Ashok Uike.)

35. Recently, which of the following organization has put Pakistan in the blacklist?
A. IOSC
B. UNSE
C. FATF
D. OECD

Ans- C. FATF ( Full form of FATF is Financial Action Task Force. Pakistan was non-compliant on 32 of the 40 compliance parameters related to terror financing and money laundering.

36. WWF India and _________ singed an agreement to preserve Sundarbans?
A. Travelxp
B. History TV 18
C. Discovery India
D. CNBC Awaz
Ans-C. Discovery India (Sundarban is the world,s largest mangrove forest)

37. Which of the following city hosted the first World Youth Congress on kindness in August 2019?
A. London
B. New Delhi
C. Colombia
D. Mumbai
Ans-B. New Delhi ( Indian president Shri Ramnath Kovind inaugurated this conference. The first World Youth Congress on kindness was organized by UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for peace and sustainable development.

38. Which of the following company signed an agreement with the Indian army to take over dwelling units in it,s ‘Ready to Move in’ projects?
A. Godrej Housing
B. DLF
C. TATA Realty
D. Omaxe
Ans – C. TATA Realty

39. As per RBI guidelines, new RTGS system will open on ________ in 2019.
A. 26 August
B. 22 August
C. 27 August
D. 28 August
Ans-A. 26 August ( as per new RBI rule transfer of funds through high-value RTGS system will be available from 7 a.m instead of 8 a.m from August 26, 2019)

40. As per RBI guidelines, what is the upper limit of automated card transactions for recurring transactions?
A. 5000
B. 2500
C. 3000
D. 2000
Ans-D. 2000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *