Current Affairs Questions: August 2019

Shear This

41. Which of the following general insurance company has signed an agreement with Zest Money to offer a credit insurance?
A. ICICI Lombard
B. HDFC
C. TATA AIG
D. Acko General Insurance

Ans- D. Acko General Insurance

42. BookMYForex has tied up with ______________ for a travel exchange travel card.
A. Yes Bank
B. ICICI Bank
C. HDFC Bank
D. Kotak Bank
Ans-A. Yes Bank (Ravneet Gill is the current CEO & MD of Yes Bank. Rana Kapoor and Ashok Kapoor are the founders of yes bank. Headquarter of yes Bank is in Mumbai. )

43. Which of the following ministry has distributed “Poshan Abhiyan Awards” 2018-2019?
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Health and Family Welfare
C. Ministry of Women and Child Development
D. Ministry of HRD
Ans-C. Ministry of Women and Child Development (Ministry of Women and Child Development minister Smriti Irani gave away the awards in different category in New Delhi.)

44. Which of the following company has signed an agreement with BCCI for sponsorship right for the next five years?
A. Paytm
B. Uber
C. Zomato
D. OPPO
Ans-A. Paytm (Paytm signed for the sponsorship rights deal for Rs 326.80 crore, applicable for all domestic & international cricket matches to be played in India for next 5 years)

45. Who is the first serving Lieutenant General of Indian Army to complete 1,200 km Paris-Brest-Paris circuit?
A.Lieutenant General S S Hasabnis
B.Lieutenant General Anil Kumar Bhatt
C.Lieutenant General Anil Puri
D.Lieutenant General S K Srivastava

Ans- Ans: Option C
Explanation: Lieutenant General Anil Puri completed France’s oldest cycling event, 1,200km Paris-Brest-Paris circuit. He became the first serving Lieutenant General-rank officer of the Indian Army.

46. Which among the northeastern and Himalayan states has topped under the theme incremental change in the CWMI 2.0 index?
A.Assam
B.Manipur
C.Himachal Pradesh
D.Uttarkhand
Ans- Ans: Option D
Explanation: CWMI comprises of nine themes that include attention to groundwater and restoration of water bodies. Under the theme incremental change in the index, Uttarakhand amongst northeastern and Himalayan states.

47. Which among general states has topped under the theme incremental change in the CWMI 2.0 index?
A.Madhya Pradesh
B.West Bengal
C.Haryana
D.Punjab
Ans- Ans: Option C
Explanation: CWMI comprises of nine themes that include attention to groundwater and restoration of water bodies. Under the theme incremental change in the index, Haryana holds the number one position among general states.

48. Which Union Territory stands first in the second round of Composite Water Management Index (CWMI 2.0) among the UTs?
A.Chandigarh
B.Puducherry
C.Daman and Diu
D.Delhi
Ans- Ans: Option B
Explanation: NITI Aayog released the second Round of Composite Water Management Index (CWMI2.0) in New Delhi. The report said that Puducherry has been declared as the top-ranked among the UTs. This is the first time the Union Territories (UTs) have submitted their data.

49. Which country topped the second Round of Composite Water Management Index (CWMI 2.0)?
A.Uttar Pradesh
B.Chhattisgarh
C.Telangana
D.Gujarat
Ans- Ans: Option D
Explanation: Gujarat topped the second Round of Composite Water Management Index (CWMI 2.0). It was released by NITI Aayog in New Delhi. It measures the performance of states on a set of water indicators.

50.How many Gold medals in World Archery Youth Championship 2019?
A.2
B.5
C.6
D.8
Ans- Ans: Option A
Explanation: Indian junior (U-21) compound mixed team of Markoo Raginee and Sukhbeer Singh picked up the first gold for India. They defeated Switzerland rivals Andrea Vallario and Janine Hunsperger with 152-147 scores at the World Archery Youth Championships 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *