Current Affairs of the Day: 26 August 2019

Shear This
Read Today,s top Current Affairs MCQ, 26 August 2019. All important Current Affairs Questions on 26 August, 2019 has included here.

1. Who is the first serving Lieutenant General of Indian Army to complete 1,200 km Paris-Brest-Paris circuit?
A.Lieutenant General S S Hasabnis
B.Lieutenant General Anil Kumar Bhatt
C.Lieutenant General Anil Puri
D.Lieutenant General S K Srivastava

Ans- Ans: Option C
Explanation: Lieutenant General Anil Puri completed France’s oldest cycling event, 1,200km Paris-Brest-Paris circuit. He became the first serving Lieutenant General-rank officer of the Indian Army.

2. Which among the northeastern and Himalayan states has topped under the theme incremental change in the CWMI 2.0 index?
A.Assam
B.Manipur
C.Himachal Pradesh
D.Uttarkhand
Ans- Ans: Option D
Explanation: CWMI comprises of nine themes that include attention to groundwater and restoration of water bodies. Under the theme incremental change in the index, Uttarakhand amongst northeastern and Himalayan states.

3. Which among general states has topped under the theme incremental change in the CWMI 2.0 index?
A.Madhya Pradesh
B.West Bengal
C.Haryana
D.Punjab
Ans- Ans: Option C
Explanation: CWMI comprises of nine themes that include attention to groundwater and restoration of water bodies. Under the theme incremental change in the index, Haryana holds the number one position among general states.

4. Which Union Territory stands first in the second round of Composite Water Management Index (CWMI 2.0) among the UTs?
A.Chandigarh
B.Puducherry
C.Daman and Diu
D.Delhi
Ans- Ans: Option B
Explanation: NITI Aayog released the second Round of Composite Water Management Index (CWMI2.0) in New Delhi. The report said that Puducherry has been declared as the top-ranked among the UTs. This is the first time the Union Territories (UTs) have submitted their data.

5. Which country topped the second Round of Composite Water Management Index (CWMI 2.0)?
A.Uttar Pradesh
B.Chhattisgarh
C.Telangana
D.Gujarat
Ans- Ans: Option D
Explanation: Gujarat topped the second Round of Composite Water Management Index (CWMI 2.0). It was released by NITI Aayog in New Delhi. It measures the performance of states on a set of water indicators.

6.How many Gold medals in World Archery Youth Championship 2019?
A.2
B.5
C.6
D.8
Ans- Ans: Option A
Explanation: Indian junior (U-21) compound mixed team of Markoo Raginee and Sukhbeer Singh picked up the first gold for India. They defeated Switzerland rivals Andrea Vallario and Janine Hunsperger with 152-147 scores at the World Archery Youth Championships 2019.

7. Who is the CEO of Bandhan Bank?
A.Shyam Srinivasan
B.Chandra Shekhar Ghosh
C.Samit Ghosh
D.Rana Kapoor
Ans- Ans: Option B
Explanation: The CEO of Bandhan Bank is Chandra Shekhar Ghosh.

8. Where is the headquarters of Amazon located?
A.Seattle, Washington, United States
B.Tirana, Albania
C.Luanda, Angola
D.Canberra, Australia
Ans- Ans: Option A
Explanation: The headquarters of Amazon in Seattle, Washington, United States.

9. Under which scheme of Kerala do the Norka-Roots spent Rs.25 crore in 2018 to provide financial support to NRKs returning to their native place?
A.EMS Scheme
B.Basic Service for the Urban poor scheme (BSUP)
C.Aajeevika – National Rural Livelihoods Mission (NRLM) D.Santhwana scheme
Ans- Ans: Option D
Explanation: Under the Santhwana scheme, Norka-Roots has already spent around Rs.25 crore in 2018. It provided financial support to NRKs returning to their native place.

10. When was the Non-Resident Keralites Affairs NORKA was established?
A.1996
B.1997
C.1985
D.2000
Ans- Ans: Option A
Explanation: The Non-Resident Keralites Affairs NORKA was established in 1996. The department aimed at redressing the grievances of Non-Resident Keralites (NRKs).

Read More Current Affairs 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *