Basic general Knowledge (Part-2)

11. Minorities in Indian constitution on the basis of-
A. Religion
B. Caste
C. Colour
D. Percentage of the population of the group to the total population

Ans- D. Percentage of the population of the group to the total population

12. Which one of the following is not an element of the state?
A. Land
B. Population
C. Army
D. Government
Ans-C. Army

13. Absolutism is possible in
A. One party state
B. Two party state
C. Multi party state
D. None of the above
Ans-A. One party state

14. Karl Marx belonged to
A. Germany
B. Holland
C. France
D. Britain
Ans-A. Germany

15. The right to vote all people in India on the basis of
A. Age
B. caste
C. Education
D. property
Ans-A. Age

16.  To be recognised as national party a political party must be recognised party in at least
A. 3 states
B. 4 states
C. 6 states
D. 5 states

Ans-B. 4 states

17. Which is not a central service?
A. Indian police service (IPS)
B. Indian Foreign Service
C. Indian Revenue Service
D. Indian Audit and Accounts Service
Ans-A. Indian police service (IPS)

18. Union Public Service Commission is appointed by
A. Parliament
B. President
C. Chief Justice of India
D. Selection Committee
Ans-B. President

19. When was constituted the first finance commission?
A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. 1954
Ans-B. 1951

20. Which of the following state has a separate constitution?
A. Assam
B. Arunachal Pradesh
C. Jammu and Kashmir
D. Andaman Nicobar Island
Ans-C. Jammu and Kashmir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!