Basic general Knowledge (Part-2)
Read Geography General Knowledge Quiz in Bangla

21. A committee had been appointed in 1977 to review the working of the Panchayati Raj. Who was the president of that committee?
A. Balwant Rai Mehta
B. Ashoka Mehta
C. K.N Katju
D. Jagjivan Ram

Ans- B. Ashoka Mehta

22. The Panchayeti Raj first introduced in India in-
A. 1959
B. 1951
C. 1950
D. 1962
Ans-A. 1959

23. Which of the following is a source of income of the Gram Panchayats?
A. Income Tax
B. Sales Tax
C. Levy duties
D. Professional Tax
Ans-C. Levy duties

24. Green Revolution’ in India was successful in the zones of
A. High rainfall
B. moderate rain fall
C. assured irrigation
D. higher population density
Ans-C. assured irrigation

25. The impact of ‘green revolution’ was mostly possible by
A. wheat
B. rice
C. pulses
D. oil seeds
Ans-A. wheat

26.  Which states of India are the highest producer of sugarcane?
A. Bihar and UP
B. UP and Rajasthan
C. Andhra Pradesh and Jammu And Kashmir
D. Punjab and Himachal Pradesh

Ans-A. Bihar and UP

27. Which of the following has similar mass to that of electron
A. proton
B. neutron
C. positron
D. core of atom
Ans-C. positron

28. Which of the following device is used to measure radioactivity?
A. GM counter
B. Polarimeter
C. Calorimeter
D. Colorimeter
Ans-A. GM counter

29. The compound of metal found in nature is called?
A. ore
B. mineral
C. flux
D. slag
Ans-B. mineral

30. Which one of the following contains maximum number of carbon?
A. Stainless steel
B. mild steel
C. cast iron
D. wrought iron
Ans-C. cast iron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!