Basic general Knowledge (Part-2)

 

Basic General Knowledge  Quiz (Part-1) Modern Indian History GK (Quiz)
Ancient Indian History GK (Quiz) General Knowledge Quiz Test (Part- 1)

41. What is the full form of ‘RAW’?
A. Research and Analytical Wings
B. Research and Wings
C. Research and Analysis Wings
D. Research and Analytical Wing

Ans- C. The full form of R.A.W is Research and Analysis Wings. R.A.W is an Indian Secret Agency which collects information and various data from the country and foreign to save our country from terrorism and external attack.

42. Which one of the following is not a Fundamental Duty as per Indian Constitution?
A. To vote in public election
B. to develop a scientific temper
C. to safeguard public property
D. to abide by the constitution and respect it,s ideals
Ans-A. To vote in public election

43. Which one of the following is a human right as well as a Fundamental right as per Indian Constitution?
A. Right to Information
B. Right to Education
C. Right to Work
D. Right to House
Ans-B. Right to Education

44. Which one of the followings are fundamental for the governance of the country, according to Indian Constitution?
A. Fundamental Rights
B. Fundamental Duties
C.Directive Principles of safety policy
D. Both A & B
Ans-C.Directive Principles of safety policy

45. The Directive Principles are
A. Justiciable
B. Non- justiciable
C. Rigid
D. Flexible
Ans-B. Non- justiciable

46. Which of the following is an endemic built light combat aircraft of India?
A. Akash
B. Vikrant
C. Tejas
D. Arjun

Ans-C. Tejas

47. “MALABAR” is a naval exercise between India and ——.
A. USA
B. Singapore
C. China
D. Britain
Ans-A. USA

48. Who among the following is the first woman Air Marshal of Indian Air Force?
A. Punita Arora
B. Harita Kaur Deol
C. Kanchan Chaudhury Bhattacharya
D. Padmavathy Bandopadhay
Ans-D. Padmabati Bandopadhay

49. Who among the following is the founder and proponent of the ‘Art of Living’?
A. Maharishi Mahesh Yogi
B. Sri Sri Ravi Shankar
C. Swami Chinmayananda
D. Bhagwan Rajnesh
Ans-B. Sri Sri Ravi Shankar

50. Who among the following is a social activist campaigning against child labour?
A. Baba Amte
B. Kailash Satyarthi
C. Shabana Azmi
D. Mira Nair
Ans-B. Kailash Satyarthi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!