Science GK Questions (Part-1)

General science gk questions and answersRead and practice selected most important general science GK questions and answers for competitive exam like SSC, IAS, PSC, RRB, UPPSC, PSC etc. In this section read Physics, Chemistry and Biology questions and answers.

General Science GK Questions  Science GK in Bangla
History GK Questions and Answers Basic General Knowledge

1. The principle of cleaning by soap is
A. Surface tension
B. floatation
C. viscosity
D. elasticity

Ans- A. Surface tension

2. The function of heavy water in nuclear reactor is
A. increase the speed of nutrons
B. slow down the speed of nutrons
C. cool down the reactor
D. Stop the nuclear reaction
Ans-B. slow down the speed of nutrons

3. Light Emitting Diode (LED) converts
A. light energy into electrical energy
B. electrical energy into light energy
C. mechanical energy into electrical energy
D. thermal energy into electrical energy
Ans-B. electrical energy into light energy

4. The Dynamo Converts-
A. mechanical energy into electrical energy
B. electrical energy into mechanical energy
C. Mechanical energy into magnetic energy
D. none of the above
Ans- A. mechanical energy into electrical energy

5. Which of the following is absolute zero temperature
A. 0°C
B. -273 K
C. -273°C
D. -300°C
Ans-C. -273°C

6. One carbon credit is equivalent to
A. 10kg of CO2
B. 100Kg of CO2
C. 1000 Kg of CO2
D. 10,000 Kg of CO2

Ans-C. 1000 Kg of CO2

7. The main constituent of bio-gas is
A. Hydrogen
B. Methene
C. Propane
D. Butane
Ans-B. Methene

8. The urine Sample of diabetic patient contains
A. sucrose
B. fructose
C. glucose
D. all of the above
Ans-D. all of the above

9. Which one of the following gas is most responsible for global warming?
A. Nitrogen
B. Methane
C. Carbon dioxide
D. Carbon monoxide
Ans-C. Carbon dioxide

10. Which of the following gas protect us from ultra-violet ray, coming from the Sun?
A. Ozone gas
B. Oxigen
C. Hydrogen
D. Nitrogen
Ans-A. Ozone gas

3 Comments on “ Science GK Questions (Part-1) ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!