Science GK Questions (Part-1)

11. Masses of stars and glaxies are usually expressed by the term-
A. Solar mass
B. neutron mass
C. earth,s mass
D. lunar mass

Ans- A. Solar mass

12. Which of the following is a vector quantity?
A. Momentum
B. pressure
C. energy
D. work
Ans-A. Momentum

13. Which of the following is not a vector quantity?
A. torque
B. speed
C. force
D. velocity
Ans-B. speed

14. Pascal is the SI unit of-
A. work
B. pressure
C. density
D. purity
Ans- B. pressure

15. What is the SI unit of work?
A. Joule
B. calorie
C. Newton
D. Newton/Sec
Ans-A. Joule

16. Which of the following instrument is used to measure pressure?
A. Aneroid meter
B. Anemometer
C. Hygrometer
D. Thermostat

Ans-B. Anemometer

17. A person can jump higher on the moon,s surface than on earth,s surface because-
A. The moon surface is rough
B. the moon has no atmosphere
C. the acceleration due to gravity in moon is smaller than that on the earth
D. the moon is cooler than the earth
Ans-C. the acceleration due to gravity in the moon is smaller than that on the earth

18. The total no of basic unit is-
A. 7
B. 8
C. 5
D. 10
Ans-A. 7

19. The SI unit of angular momentum is-
A. Kgm^2/s
B. Kgm/s^2
C. Kgm^2/s^2
D. Kgm/s
Ans-A. Kgm^2/s

20. The rate of change of momentum of a body is equal to the resultant
A. force
B. energy
C. Impulse
D. power
Ans-A. force

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!