Science GK Questions (Part-1)

21. The distance of stars are measured in-
A. galactic unit
B. solar mile
C. cosmic kilometer
D. Light year

Ans- D. Light year

22. The SI unit of magnetic flux is
A. Weber-m^2
B. Weber
C. weber/meter
D. weber/m^2
Ans-B. Weber

23. What is the unit of solid angle?
A. Radian
B. Steradian
C. radian -second
D. degree
Ans-B. Steradian

24. What is the SI unit of surface tension?
A. N/m^2
B. N/m
C. N^2/m
D. J/s
Ans- B. N/m

25. Heat energy of an object is
A. the everage energy of the molecules of the objects
B. the total energy of the molecules of the objects
C. the everage velocity of the molecules of the objects
D. the everage P.E of the molecules of the objects
Ans-B. the total energy of the molecules of the objects

26. Mercury thermometers can be used to measure temperature up to-
A. 260°C
B.100°C
C. 360°C
D. 500°C

Ans-C. 360°C

27. The correct value of 0°C in Kelvin scale is
A. 273K
B. 273.15K
C. 275.15K
D. 270K
Ans-B. 273.15K

28. What is the SI unit of temperature?
A. Kelvin
B. Celsius
C. Joule
D. Fahrenheit
Ans-A. Kelvin

29. At first thermometer was invented by-
A. Kelvin
B. Celsius
C. Joule
D. Galileo
Ans-D. Galileo

30. The absolute zero temperature on celsius scale is –
A. -200°C
B. -273.15°C
C. -373°C
D. None of these
Ans-B. -273.15°C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!