Science GK Questions (Part-1)

31. Maxwell is the unit of
A. intensity of magnetization
B. permeability
C. magnetic flux
D. none of the above

Ans- C. magnetic flux

32. One light year is equal to
A. 10^11km
B. 10^15km
C. 10^16m
D. 10^16km
Ans-C. 10^16m

33. At what temperature the density of water is maximum?
A. 0°C
B. 4°C
C. 1°C
D. 2°C
Ans-B. 4°C

34. What is an exothermic reaction?
A. reaction in which heat is released
B. reaction in which heat is absorbed
C. reaction in which neither heat is released not absorbed
D. none of the above
Ans- A. reaction in which heat is released

35. The pressure exerted by a gas is
A. independent of the density of the gas
B. inversely proportional to the density of the gas
C. directly proportional to the density of the gas
D. directly proportional to the square of the density of the gas
Ans-C. directly proportional to the density of the gas

36. Which of the following substance has greatest specific heat?
A. Iron
B. Copper
C. Water
D. Mercurry

Ans-C. Water

37. When lake starts breezing the formation of ice will start first at the
A. bottom
B. middle
C. top
D. none of these
Ans-C. top

38. What is the unit of latent heat
A. cal-gm
B. cal/°C
C. Joule
D. cal/gm
Ans-D. cal/gm

39. At 0K the velocity of the molecules is
A. infinity
B. any value
C. very large
D. zero
Ans-D. zero

40. What is the unit of co-efficient of linear expansion?
A. m
B. /°C
C. m/°C
D. °C
Ans-B. /°C (per degree celsius or per degree kelvin)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!