Science GK Questions (Part-1)

61. The confirmatory test for HIV virus causing AIDS is-
A. CDR count
B. Western Blot test
C. ELISA test
D. PCR

Ans- C. ELISA test

62. Viirus was discovered by-
A. Leeuwenhook
B. Ivanowski
C. Benjerinck
D. Miller
Ans-B. Ivanowski

63. Genetic material of a virus is-
A. DNA
B. RNA
C. Both DNA and RNA
D. Either DNA or RNA
Ans-D. Either DNA or RNA

64. Curd is sour due to presense of
A. Citric acid
B. Lactic acid
C. Malic acid
D. none of the above
Ans- B. Lactic acid

65. The harmful substance produced by microbes are known as-
A. Antibiotics
B. Pollutants
C. Toxins
D. Hormones
Ans-C. Toxins

66. Who is called the father of microbiology?
A. Robert Koach
B. Leeuwenhook
C. Louis Pasteur
D. Hensen

Ans-C. Louis Pasteur

67. Which one of the following desease caused by bacteria?
A. Tuberculosis
B. Mumps
C. Small pox
D. Rabies
Ans-A. Tuberculosis

68. Which communicable disease caused by bacteria?
A. Small pox
B. Mumps
C. Leprosy
D. Asthma
Ans-C. Leprosy

69. HIV often changes its shape due to presense of an enzyme is called-
A. Reverse transcriptase
B. enterokinase
C. Nucleotidase
D. Nucleoditase
Ans-A. Reverse transcriptase

70. Virus which contains RNA as genetic material is called
A. Reovirus
B. Reterovirus
C. Ribo virus
D. All of the above
Ans-D. All of the above

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!