Science GK Questions (Part-1)

71. Polio is caused by-
A. Bacteria
B. Virus
C. Protozoa
D. Fungi

Ans- B. Virus

72. Tuberculosis is caused by-
A. Vibrio Cholrae
B. Mycobacterium tuberculosis
C. Bacillus coli
D. Escherichia coli
Ans-B. Mycobacterium tuberculosis (It,s a bacteria)

73. Bacteria which caused food poisoning-
A. Clostridium Tetani
B. Salmonella typhosa
C. Bacillius anthris
D. Clostridium botulinum
Ans-D. Clostridium botulinum

74. Chicken pox is caused by
A. Bacteria
B. virus
C. Protozoa
D. Fungus
Ans- B. virus (varicella zoster virus)

75. Which of the following fungi is commonly “bread mould”?
A. Synchytrium
B. Rhizopus
C. Aspergillus
D. Penicillium
Ans-B. Rhizopus

76. Yeast is an important source of –
A. Vitamin C
B. Protein
C. Vitamin B
D. Invertase

Ans-C. Vitamin B

77. HIV is related to
A. Cancer
B. Plague
C. AIDS
D. Hepatities
Ans-C. AIDS

78. Viruses are made up of-
A. Protein and lipids
B. Neuclic acid and protein
C. Lipids and carbohydrate
D. carbohydrates and neuclic acid
Ans-B. Neuclic acid and protein

79. Which one of the following deseases is caused by virus?
A. Small pox
B. Malaria
C. Tuberculosis
D. Cholera
Ans-A. Small pox

80. Anthrax is caused by
A. Bacteria
B. virus
C. Protozoa
D. Fungus
Ans-A. Bacteria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!