Geography GK Questions

Geography GK questions and answersRead Important Geography GK Questions and Answers on GK INDIA,s Geography General Knowledge sections. Read and practice GK Questions and answers about geography Like Indian Geography GK questions, World Geography GK Questions and Answers etc.

1. The name of the planet nearest to the Earth is
A. Mercury
B. Venus
C. Saturn
D. Mars

Ans- B. Venus

2. A black hole is a
A. Contracted star with intense gravitational force
B. Star with very low surface temperature
C. Star with no atmosphere
D. Pulsating star
Ans-A. Contracted star with intense gravitational force

3. The longest circle which can be drawn on the Earth,s surface passes through
A. Equator
B. Arctic circle
C. Tropic of Cancer
D. tropic of Capricon
Ans-A. Equator

4. Solar eclipse occur when
A. Earth comes between sun and Moon
B. Moon is at right angle to the Earth
C. Moon comes between Earth and Sun
D. Sun comes between Moon and Earth
Ans-C. Moon comes between Earth and Sun

5. Which of the following Indian states does not have a common international border with Bangladesh?
A. Manipur
B. Tripura
C. Assam
D. west Bengal
Ans-A. Manipur

Read Geography General Knowledge questions and Answers in Bangla

6. Which of the following mountain peaks of Himalayas is not in India?
A. Annapurna
B. Nanda Devi
C. Mt Kamet
D. Kanchenjunga

Ans-A. Annapurna

7. In which of the following islands of India is an active volcano?
A. Car Nicobar Island
B. Noncowry Island
C. Barren Island
D. Maya Bunder Island
Ans-C. Barren Island

8. In india How Many states shear the coastline?
A. 7
B. 8
C. 10
D. 9
Ans-D. 9

9. On the coast of which state is Wheeler Islanand situated?
A. Odisha
B. Tamil Nadu
C. Goa
D. Maharastra
Ans-A. Odisha

10. Nanda Devi Peak forms a part of
A. Assam Himalayas
B. Kumayun Himalayas
C. Nepal Himalayas
D. None of the above
Ans-B. Kumayun Himalayas

Categories:

1 comment on “ Geography GK Questions ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *