GK About Indus Valley Civilization (Harappan Civilization)

Shear This

1. The Harappan Civilization was discovered in the year-
A. 1901
B. 1925
C. 1921
D. 1923

Ans-C. 1921

2. The people of Indus Valley Civilization built their houses by
A. Limestone
B. Pucca Bricks
C. Bamboo
D. Wood
Ans-B. Pucca Bricks

3. Which of the following city in Indus Valley civilization was a dockyard city?
A. Harappa
B. Mahenjodaro
C. Rangpur
D. Lothal
Ans-D. Lothal (Lothal was situated in Gujrat)

4. The Indus Valley people traded with the –
A. Chinese
B. Parthians
C. Mesopotamians
D. Romans
Ans-C. Mesopotamians

5.Who discovered Harappa Civilization?
A.R.D. Banerjee
B.Dayaram Sahani
C.Sir William
D.None of the above
Ans-B.Dayaram Sahani

6. The Indus Valley people were non-Aryans because-
A. It was an urban
B. It was a pictographic script
C. It had an agricultural economy
D. it extended upto Narmada valley
Ans-A. It was an urban civilization

7.”Mahenjodaro civilization” was discovered in the year-
A.1921
B.1922
C.1923
D.1925
Ans-B.1922

8.Who discovered “Mahenjodaro Civilization”
A.R.D. Banerjee
B.Dayaram Sahani
C.Sir William
D.None of the above
Ans-R.D. Banerjee discovered Mohenjo-Daro in 1922

9.The Harappan (Indus Valley) culture lasted around
A.500 years
B.1500 years
C.1000 years
D.700years
Ans- 1000 years

10.The local name of Mahenjodaro is
A. Mound of living
B. Mound of great
C. Mound of Survivor
D. mound of dead
Ans-D. mound of dead

Ancient Indian History GK Medieval Indian History Questions
 Modern Indian History GK  Miscellaneous Indian History Quiz 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *