Important Current Affairs MCQ 2019

Shear This

31._________ was conferred with the Lifetime Achievement Award 2019 at UK-India Awards in London.
A.Richard Curtis
B.Sir George Martin
C.Alexander McQueen
D.Sir William Mark Tully

Ans.D.Sir William Mark Tully

32. Who was the first man to climb the Seven Summits in 1986?
A.Patrick Morrow
B.Ed Viesturs
C.Arunima Sinha
D.Conrad Anker
Ans.A.Patrick Morrow

33.__________ is the first Indian to summit the seven highest peaks spread across the seven continents.
A.P S Rajeshwar
B.Cherish Mathson
C.Navkaranjit Singh Dhillon
D.Ranveer Singh Jamwal
Ans.D.Ranveer Singh Jamwal

34.__________ is the first Indian to summit the seven highest peaks spread across the seven continents.
A.P S Rajeshwar
B.Cherish Mathson
C.Navkaranjit Singh Dhillon
D.Ranveer Singh Jamwal
Ans.D.Ranveer Singh Jamwal

35._________ created history by becoming the first civil servant and IPS officer to achieve the 7 Summits challenge.
A.Ruveda Salam
B.Meera Borwankar
C.Aparna Kumar
D.Aparajita Ra
Ans.C.Aparna Kumar

36.India has signed Rs.200 crore deal with ________ to acquire Strum Ataka.
A.Japan
B.Russia
C.US
D.UK
Ans.B.Russia

37.Saudi Arabia increased India’s Haj quota by ___________
A.30,000
B.45,000
C.60,000
D.80,000
Ans.A.30,000

38. Who is the author of the book “A Prime Minister to Remember,” ?
A.Shri Suresh Krishna
B.Shri Rajesh Kumar
C.Shri Sushil Kumar
D.Shri Vikram Singh
Ans.C.Shri Sushil Kumar

39. Who won innovation award in UK ?
A.Suresh Kumar
B.Rajesh Sharma
C.Vikram Singh
D.Nitesh Kumar Jangir
Ans.D.Nitesh Kumar Jangir

40.Govt is to introduce new GST return filing system which would replace _____________.
A.GSTR – 2B (summary returns) and GSTR-1 (supplies return) B.GSTR-3B (summary returns) and GSTR-1 (supplies return)
C.GSTR-3B (summary returns) only
D.None of these
Ans.B.GSTR-3B (summary returns) and GSTR-1 (supplies return)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *