Indian History GK

Indian History GK

 Indian history GK Read Indian History GK Questions and answers for Indian competitive exam.  In this section contains Ancient Indian History GK, Medieval Indian History GK and Modern Indian History GK Questions and Answers.

Modern Indian History GK (Part-1) Modern Indian History GK (Part-2)
Medieval Indian history GK (Part-1) Ancient Indian History GK (Part-2)
Ancient Indian History GK (Part-1) Indian History GK in Bangla

01. Who is called the father of Indian National Congress?
A. A.O Hume
B. Womesh Chandra Banerjee
C. Lokmanya Tilak
D. Mahatma Gandhi

Ans- A. A.O Hume

02. When did Indian National Congress founded?
A. 1885
B. 1886
C. 1895
D. 1896
Ans-A. 1885

03. Who was well known as ‘Iron Man of India’?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Gopal Krishna Gokhle
C. Sardar Ballabh Bhai Patel
D. Acharya Binobabhabe
Ans-C. Sardar Ballabh Bhai Patel

04. Which of the following city is called ‘City of Mosque’?
A. Delhi
B. Dubai
C. Dhaka
D. Agra
Ans- C. Dhaka

05. The Non-Co-operation movement was called off on
A. 12th February, 1922
B. 20th February, 1922
C. 19th February, 1922
D. 28th February, 1922
Ans-A. 12th February, 1922

06. The first Governor-general of Bengal was
A. Robert Clive
B. William Bentinck
C. Lord Canning
D. Lord Waren Hastings

Ans-D. Lord Waren Hastings

07. Who among the following Peshwa was popularly known as Nana Saheb?
A. Balaji Vishwanath
B. Baji Rao
C. Balaji Baji Rao
D. Madhav Rao-I
Ans-C. Balaji Baji Rao

08. Chandra Gupta Maurya was crowned in the year?
A. 321 BC
B. 331 BC
C. 322 BC
D. 332 BC
Ans-A. 321 BC

09. Who among the following was called ‘Chankya of Maratha Politics?
A. Baji Rao-II
B. Balaji Vishwanath
C. Nana Pharnabis
D. None of the above
Ans-C. Nana Pharnabis

10. Akbar held his religious discussion in-
A. Jodhabai,s palace
B. Panch Mahal
C. Ibadat Khana
D. Buland Darwaja
Ans-C. Ibadat Khana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!