Indian History GK

11. Which one of the following animals was not represented on the seals and terracotta art of the Harappan culture?
A. Cow
B. Elephant
C. Tiger
D. Rhinoceros

Ans- A. Cow

12. The expounder of Yoga philosophy was…
A. Patanjali
B. Jamini
C. Gautam
D. Sankaracharya
Ans-A.Patanjali

13. THe first indian to contest an election to the British House of Commons was…
A. Dadabhai Naoroji
B. Gopal Krishna Gokhle
C. Pheroz Shah Mehta
D. W.C. Banerjee
Ans-A. Dadabhai Naoroji

14. In which language was ‘The Shrimad Bhagavad Gita’ originally written?
A. Sanskrit
B. Prakrit
C. Pali
D. Apabhramsa
Ans- A. Sanskrit

15. By whom the first republic of the world was established in Vaishali?
A. Maurya
B. Nand
C. Gupta
D. Lichhavi
Ans-D. Lichhavi

16. Which of the following papers was essentially the mouthpiece of the policies of liberals?
A. New India
B. Free Press Journal
C. Young India
D. Leader

Ans-D. Leader

17. When was the Azad Hind Fauj formed?
A. 1st October 1939
B. 11th May 1941
C. 10th August 1940
D. 1st September 1942
Ans-D.1st September 1942

18. Who founded the ‘Amrit Bazar Patrika’?
A. Girish Chandra Ghosh
B. Harish Chandra Mukherjee
C. Surendra Nath Banerjee
D. Sisir Kumar Ghosh
Ans-D. Sisir Kumar Ghosh

19. Where did Lord Buddha breathe his last (Mahaparinirvan)?
A. Rajgir
B. Sarnath
C. Bodh Gaya
D. Kushinagar
Ans-D.Kushinagar

20. Which among the following is the secred book of the Buddhists?
A. Vedas
B. Tripitaka
C. Agams
D. Upanishad
Ans-B.Tripitaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!