Indian History GK

21. Who is also known as Nigantha Nataputra?
A. Nagarjuna
B. Asvaghosha
C. Vasumitra
D. Nagasena

Ans- B. Asvaghosha

22.In whose viceroyalty yhe White Mutiny (1883) took place?
A. Lord Ripon
B. Lord Curzon
C. Lord Minto
D. Lord Hardinge
Ans-A. Lord Ripon

23. The Marathi fortinightly, ‘Bahishkrit Bharat’ was started by…
A. Bal Gangadhar Tilak
B. B.D. Savarkar
C. B.R. Ambedkar
D. Gopal Krishna Ghokhle
Ans-C. B.R. Ambedkar

24. The literal meaning of the word Arya is…
A. Superior
B. Learned
C. Warrior
D. Priest
Ans- A.Superior

25. Which of the following places is associated with jainism?
A. Prayag
B. Kapilvastu
C. Shravasti
D. Pava
Ans-D. Pava

26. In how many categories did Megasthenes divide the Indian Society?
A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven
Ans-D.Seven

27. Mughal persence in the Red Fort ceased with the fall of…
A. Aurangzeb
B. Bahadur Shah Zafar
C. Muhammad shah
D. Shah Alam
Ans-B.Bahadur Shah Zafar

28. Ashtapradhana was the official council of…
A. Shivaji
B. Harihar l
C. Balaji Baji Rao
D. Krishnadeva Raya
Ans-A. Shivaji

29. Sri Aurobindo Ashram is situated in…
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Rameshwaram
D. Pondicherry
Ans-D. Pondicherry

30. Who called gandhiji ‘half naked beggar’?
A. Hastings
B. Jinnah
C. Winston Churchill
C. Mountbatten
Ans-C.Winston Churchill

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!