Indian History GK

31. Who was the first European to designate Aryan as a race.?
A. H.H. Wilson
B. William Jones
C. Max Muller
D. General Cunningham

Ans- C. Max Muller

32. Mahajanapada situated on the bank of rivewr Godawari was…
A. Vatsa
B. Avanti
C. Assaka
D. Kamboja
Ans-C.Assaka

33. Who was the author of ‘Shahnama’?
A. Barni
B. Utbi
C. Firdausi
D. Alberuni
Ans-C. Firdausi

34. Who among the following was the first Governor General of Bengal?
A. Robert Clive
B. William Bentinck
C. Waren Hastings
D. Marquess Wellesley
Ans- C. Waren Hastings

35. Who was the last independent nawab of Bengal?
A. Mir Kasim
B. Sirajuddaulah
C. Mir Jafar
D. Najmuddaulah
Ans-A. Mir Kasim

36. Which of the following reform movements was the first to be started in the 19th century?
A. Arya Samaj
B. Bramho Samaj
C. Prarthana Samaj
D. Ram Krishna Mission

Ans-B. Bramho Samaj

37. Among the following, who was NOT a proponent of Bhakti cult?
A. Nagarjuna
B. Tukaram
C. Vallabhacharya
D. Tyagaraja
Ans-A. Nagarjuna

38. The Shrine of Hazarat Nizamuddin Auliya is situated at
A. Aligarh
B. Delhi
C. Roorkee
D. Ajmer
Ans-B. Delhi

39. In which year did Swami Vivekanand participate the world parliament of Relegions at Chicago?
A. 1893
B. 1895
C. 1897
D. 1899
Ans-A. 1893

40. Who founded All India Harijan Sevak Sangh?
A. B.R. Ambedkar
B. Jay Prakash narayan
C. Mahatma gandhi
D. Raj Narayan
Ans-C. Mahatma gandhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!