Indian History GK
Modern Indian History GK (Part-1) Modern Indian History GK (Part-2)
Medieval Indian history GK (Part-1) Ancient Indian History GK (Part-2)
Ancient Indian History GK (Part-1) Indian History GK in Bangla

41. The founder president of All India Kisan Sabha was…
A. Bankim Mukherjee
B. Sahajanand Saraswati
C. Acharya Narendra Dev
D. Jay Prakash Narayan

Ans- B. Sahajanand Saraswati

42. Who was the Hindu saint to have as disciple both Hindus and Muslims?
A. Ravidas
B. Sri Chaitanya
C. Namdev
D. Ramanuja
Ans-B. Sri Chaitanya

43. Mughal painting flourished during the reign of…
A. Akbar
B. Jahangir
C. Birbal
D. Todarmal
Ans-D.Todarmal

44. Who among the following Mughal Kings had sent Raja Ram Mohan Roy as his envoy to London?
A. Alamgir ll
B. Akbar ll
C. Shah Alam ll
D. Bahadur Shah ll
Ans- B. Akbar ll

45. Kol revolt of 1831-32 was led by…
A. Singrai
B. Buddhu Bhagat
C. Surga
D. Jatra bhagat
Ans-B. Buddhu Bhagat

46. The presiding deity of Bhojshala temple is…
A. Goddess Durga
B. Goddess Laxmi
C. Goddess Saraswati
D. Goddess Parvati

Ans-C. Goddess Saraswati

47. Yavanika (Curtain) was introduced in Indian theatre by which of the following?
A. Greeks
B. Sakas
C. Parthians
D. Kushans
Ans-A. Greeks

48. Which Chinese general defected Kanishka?
A. Pen Chao
B. Ho Ti
C. Pan Yang
D. Chi Huang Ti
Ans-A.Pen Chao

49. Who among the following was a founder of the Swaraj party?
A. C.R. Das
B. Vallabh Bhai Patel
C. Rajendra Prasad
D. Narendra Dev
Ans-A. C.R. Das

50. Quit india Movement was led by…
A. B.R. Ambedkar
B. Jawahar Lal Nehru
C. Mahatma Gandhi
D. None of These
Ans-C. Mahatma gandhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!