Indian History GK

51. Coins of which Muslim ruler been the image of Devi Lakshmi?
A. Akbar
B. Muhammad Gori
C. Alauddin Khalji
D. None of These

Ans- B. Muhammad Gori

52. Who among the following was not a part of tripartite struggle?
A. Palas
B. Pratiharas
C. Rashtrakutas
D. Cholas
Ans-D. Cholas

53. Who was the leader of Champaran Indigo Movement?
A. Birsa Munda
B. Mahatma Gandhi
C. Ram Singh
D. Baba Ramchandra
Ans-B.Mahatma Gandhi

54. Who was the Viceroy of India at the time of the formation of the Indian National Congress?
A. Lworemce
B. Curzon
C. Canning
D. Dufferin
Ans- D. Dufferin

55. Vikramsila Mahavihara was established by the ruler of…
A. Sen Dynasty
B. Pushyabhuti Dynasty
C. Pal Dynasty
D. Barman Dynasty
Ans-C. Pal Dynasty

56. Alauddin Khalji captured the Delhi throne after securing fabulous wealth from…
A. Deogiri
B. Gujarat
C. Chanderi
D. Madurai

Ans-A. Deogiri

57. Who had founded the independent League?
A. Moti Lal Nehru
B. Lala Lajpat Rai
C. Ras Behari Bose
D. Mahatma Gandhi
Ans-A. Moti Lal Nehru

58. Who is the author of the book ‘Glimpses of World History’?
A. S. Gopalan
B. Abul Kalam Azad
C. Jawahar Lal Nehru
D. S. Radhakrishna
Ans-C. Jawahar Lal Nehru

59. In the early Rigvedic period, what was considered to be the most valuable property?
A. Land
B. Cow
C. Water
D. Women
Ans-B.Cow

60. Which state is called the ‘Cradle of Buddhism’?
A. Bihar
B. Sikkim
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh
Ans-D. Uttar Pradesh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!