Indian History GK
Modern Indian History GK (Part-1) Modern Indian History GK (Part-2)
Medieval Indian history GK (Part-1) Ancient Indian History GK (Part-2)
Ancient Indian History GK (Part-1) Indian History GK in Bangla

71. I am giving you a Muslim province’- who said?
A. Stafford Cripps
B. Fazl-ul-Haque
C. Lord Curzon
D. Lord Mountbatten

Ans- C. Lord Curzon

72. The Rani Jhansi regiment, the women’s regiment of Azad Hind Fauj, was under whose command?
A. Annie Basant
B. Usha Mehta
C. Anne Marcarence
D. Lakshmi Sehgal
Ans-D. Lakshmi Sehgal

73. Who among the following is well known for his contribution in the field of Algebra?
A. Lalla
B. Aryabhatta
C. Bhaskara
D. Brahmagupta
Ans-C. Bhaskara

74. Who renovated Sudarshan Lake without using forced labour?
A. Ashoka
B. Chandragupta Maurya
C. Bindusar
D. Rudradaman
Ans- D. Rudradaman

75. Which one of the periods marks the beginning of the Indian Temple architecture?
A. Sunga
B. Nanda
C. Gupta
D. Maurya
Ans-C .Gupta

76. Who was called the ‘Iron Man of India’?
A. Surendranath Banerjee
B. Bipin Chandra Pal
C. Lala Lajpat Rai
D. Sardar Ballabhbhai Patel

Ans-D. Sardar Ballabhbhai Patel

77. Who led the attack on European Club at Pahartali in chitttagong?
A. Loknath Bal
B. Surya Sen
C. Anant Singh
D. Pritilata Waddedar
Ans-D. Pritilata Waddedar

78. Siddhu was associated with…
A. Santhal Rebellion
B. Kol Rebellion
C. Munda Rebellion
D. Sanyasi Rebellion
Ans-A. Santhal Rebellion

79. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at…
A. Madurai
B. Bhubaneswar
C. Khajuraho
D. Mount Abu
Ans-B. Bhubaneswar

80. At which of the following places is the famous Kailasha Temple located?
A. Chittor
B. Ajanta
C. Badami
D. Ellora
Ans-D. Ellora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!