Indian History GK

81. The newspaper brought out by Bal Gangadhar Tilak to promote nationalism was…
A. Kranti
B. Kesari
C. Yugantar
D. Deshbhakti

Ans- B. Kesari

82. THe leader of the Bardoli Satyagraha 91928) was…
A. Mahatma Gandhi
B. Vitthalbhai Patel
C. Sardar Vallbhbhai Patel
D. Mahadev Desai
Ans-C. Sardar Vallbhbhai Patel

83. The Dilwara Temple is located at…
A. Aurangabad
B. Bhubaneswar
C. Khajuraho
D. Mout Abu
Ans-D. Mout Abu

84. Who sent HIeun-Tsang as an envoy to Harsha’s court?
A. Tung-Kuan
B. Tai- Tsung
C. Ku Yen-Wu
D. None of These
Ans- B. Tai- Tsung

85. Who is considered the father of Sahtara (Sitar)?
A. Milan Tansen
B. Baiju Bawara
C. Khurshro Khan
D. Bade Gulam Ali Khan
Ans-C .Khurshro Khan

86. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse?
A. Lord Bentinck
B. Lord Ripon
C. Lord Curzon
D. Lord Dalhousie

Ans-D. Lord Dalhousie

87. In which of the following cities is Charminar situated?
A. Rajkot
B. Mysore
C. Hyderabad
D. Lucknow
Ans-C. Hyderabad

88. Who of the following compiled ‘Adigranth’ or ‘Guru Granth Saheb’?
A. Guru Gobind Singh
B. Guru Nanak Dev
C. Guru Arjun Dev
D. Guru Tej Bahadur
Ans-C. Guru Arjun Dev

89. Who of the following built the Temple of the Sun God at Konark?
A. Kapilendra
B. Anantvarman
C. Narasimha l
D. Purushottama
Ans-C. Narasimha l

90. “These are no polity devoid of religion” is stated by…
A. J.L. Nehru
B. Vinoba Bhave
C. Mahatma Gandhi
D. Jay Prakash Narayan
Ans-C. Mahatma Gandhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!