Indian Polity GK Questions

1. In which part of Indian constitution has the provision for panchayats been made?
A. Part-IX
B. Part-IV
C. Part-III
D. Part-X

Ans- A. Part-IX

2. Who proposed the preamble before the drafting Committee of the Constitution?
A. Jawaharlal Nehru
B. BR Ambedkar
C. Mahatma Gandhi
D. Vallav Vai Patel
Ans-A. Jawaharlal Nehru

3. Who among the following is called the father of Indian Constitution?
A. Jawaharlal Nehru
B. Dr. BR Ambedkar
C. Mahatma Gandhi
D. Vallav Vai Patel
Ans-B. Dr. BR Ambedkar

4. The Indian Constitution has borrowed the idea of Preamble from the
A. Italian Constitution
B. Canadian Constitution
C. French Constitution
D. Constitution of USA
Ans- D. Constitution of USA

5. Which of the following is not a basic feature of Indian Constitution?
A. Presidential Government
B. Parliamentary Government
C. Federal Government
D. independence of Judiciary
Ans-A. Presidential Gevernment

6. The inspiration of liberty, equality, and fraternity’ was derived from
A. American Revolution
B. Russian Revolution
C. French Revolution
D. None of the above

Ans-C. French Revolution

7. There is a Parliamentary System of Government in India because of the
A. Lok Sabha is elected directly by the people
B. Parliament can amend the Constitution
C. Rajya Sabha cannot be dissolved
D. Council of ministers is responsible to the Lok Sabha
Ans-D. Council of ministers is responsible to the Lok Sabha

8. Fundamental duties of Indian Constitution has adopted from
A. USA
B. Canada
C. UK
D. Erstwhile USSR (Russia)
Ans-D. Erstwhile USSR (Russia)

9. National emergency can be declared by President only
1. on ground of war
2. A. on ground of external aggression
3. A. on ground of internal disturbance
4. on the written recommendation of the union cabinet
Select the correct answers using the code
A. 1 and 2
B. 1,2 and 3
C. 1,2 and 4
D. none of the above
Ans- C. 1,2 and 4

10. Under which article of the Indian Constitution is the President,s rule promulgated in any state in India?
A. 356
B. 352
C. 360
D. 370
Ans-A. 356

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!