Medieval Indian History GK (Part-1)

 

Medieval Indian history general knowledge quizRead and practice Medieval Indian History General Knowledge Quiz Questions and Answers for all Indian Competitive exam. In This section, you will find general knowledge quiz of medieval India like Sultani Era, Moghal era, all Muslim era, gk about Maratha Peshwa and Shivaji and all others ruler history gk of medieval India.

Ancient Indian History GK Part 1 Ancient Indian History GK Part 2
Modern Indian History GK Part -1 Medieval Indian History GK Quiz

1. Mohammad-Bin – Tughalaq was skilled in
A. Art
B. music
C. philosophy
D. calligraphy

Ans- D. calligraphy

2. The Delhi Sultan who wrote his memoir was….
A. Alauddin Khalji
B. Balban
C. Firoj Tughlaq
D. Iltutmish
Ans-C. Firoj Tughlaq

3.Sufi Kalam, a type of devotional music, is the characteristic of…
A. Kashmir
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. None of these
Ans-A. Kashmir

4. Who was the first ruler of the Slave dynasty?
A. Balban
B. Razia
C. Qutubuddin Aibak
D. Iltutmish
Ans-C. Qutubuddin Aibak

5.Amir Khusrau played a pioneer role in the
development of…
A. Bhojpuri
B. Khari Boli
C. Awadhi
D. Maithili
Ans-B. Khari Boli

6. The Moti Masjid in Agra was built during the reign of…
A. Aurangzeb
B. Shal alam ll
C. Shahjahan
D. Humayun

Ans-C. Shahjahan

7. Which philosophy is called the Advaita?
A. Nagarjuna
B. Vasumitra
C. Ramanujacharya
D. Shankaracharya
Ans-D. Shankaracharya

8. Amir khasru was famous court poet of-
A. Akbar
B. Alauddin Khilji
C. Muhammad Ghazanavi
D. None of these
Ans-B. Alauddin Khilji

9. Who was the first muslim ruler of Delhi?
A. Balban
B. Razia
C. Iltutmish
D. Qutubuddin Aibak
Ans-D. Qutubuddin Aibak

10. Bhakt Tukaram was a contemporary of which Mughal emperor?
A. Jahangir
B. Akbar
C. Aurangzeb
D. Babur
Ans-A. Jahangir

1 comment on “ Medieval Indian History GK (Part-1) ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!