Medieval Indian History GK (Part-1)

11. Where did Babur die?
A. Kabul
B. Agra
C. Lahore
D. Delhi

Ans- B. Agra

12. During the Mughal rule, the copper coin was known as
A. Tanka
B. Dam
C. Rupee
D. Shamsi
Ans-B. Dam

13.Shivaji was crowned in the year….
A. 1666
B. 1664
C. 1674
D. 1670
Ans-C. 1674

14. Shersah was buried at…
A. Jaunpur
B. Patna
C. Sasaram
D. Kalinjar
Ans-C. Sasaram

15. Revenue system during akbar’s regin was in the hands of…
A. Birbal
B. Todarmal
C. Bairam Khan
D. Man Singh
Ans-B. Todarmal

16. Which of the following ruler introduced market control mechanism during his ruling period?
A. Iltutmis
B. Giusuddin Balban
C. Alauddin Khilji
D. Akbar

Ans- C. Alauddin Khilji

17. Akbar merged Bengal and Bihar in the empire in…
A. 1575 A.D.
B. 1572 A.D.
C. 1590 A.D.
D. 1576 A.D.
Ans-D. 1576 A.D.

18. In Shivaji,s council of ministers the Prime Minister was called?
A. Peshwa
B. Sachiv
C. Mantri
D. Sumanta
Ans-A. Peshwa

19. Shivaji died in the year?
A.1678
B.1677
C.1680
D.1676
Ans-C. 1680

20. Shivaji defeated the Mughals in the battle of…
A. Salhar
B. Purandhar
C. Shivner
D. raigarh
Ans-A. Salhar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!