Modern Indian History GK MCQ Questions

 

Welcome to GK India,s "Modern Indian History General Knowledge MCQ Questions" section. In Modern Indian History GK section you could find all Modern Indian history general knowledge like Indian freedom struggle gk, Indian National Congress gk and all movement of Indian freedom struggle.  "GkIndia" is  India’s most liked website on GK (General Knowledge), General Awareness and Current Affairs for all central govt. and State Govt. competitive exam like Banking Sector, IBPS, RRB, RBI, SSC, CLAT, SAIL, BHEL etc. for govt job. Here you can read all General Knowledge Quiz in MCQ format.Welcome to GK India,s ” Modern Indian History General Knowledge MCQ Questions “section. In Modern Indian History GK section you could find all Modern Indian history general knowledge like Indian freedom struggle gk, Indian National Congress gk and all General Knowledge of Indian freedom struggle.  “GkIndia” is  India’s most liked website on GK (General Knowledge), General Awareness and Current Affairs for all central govt. and State Govt. competitive exam like Banking Sector, IBPS, RRB, RBI, SSC, CLAT, SAIL, BHEL etc. for govt job. Here you can read all General Knowledge Quiz in MCQ format.

1.”Do or Die” is the famous slogan of which Congress leader?
A. Sardar Vallabh Bhai Patel
B. Mahatma Gandhi
C. Netaji Subhash Chandra Bose
D. Lal Bahadur Shastri

Ans-B. Mahatma Gandhi

2. The English men founded their first industry in India at
A. Kolkata
B. Surat
C. Mumbai
D. Panjab
Ans-B. Surat

3. In which of the following year in India 26th January celebrated as first independence day?
A. 1925 A.D
B. 1930 A.D
C. 1922 A.D
D. 1928 A.D
Ans-B. 1930 A.D

4. Who was introduced permanent revenue settlement of Bengal?
A. Lord Clive
B. Lord Hastings
C. Lord Cornwallis
D. Lord Wellesley
Ans-C. Lord Cornwallis

5. ”At the stroke of midnight when the world sleeps, India awakes to life and freedom”- this famous speech was speech by
A. Netaji Subhash Chandra Bose
B. M.K Gandhi
C. Jawaharlal Nehru
D. Raja Gopalachari
Ans-C. Jawaharlal Nehru (15TH August 1947)

6. Who had introduced the first newspaper(English) in India?
A. Raja Rammohan Roy
B. Bal Gangadhar Tilak
C. J.A Hicky
D. Lord Dalhousie
Ans-C. J.A Hicky

7. Who subsumed Punjab to the British Government?
A. Lord Dalhousie
B. Lord Bentinck
C. Lord Cornwallis
D. Lord Wellesley
Ans-A. Lord Dalhousie

8. Who among the following is known as “Desert Fox”?
A. Lord Wellesley
B. Gen. Rommel
C. Gen. Eisenhower
D. Gen. Mac Arthur
Ans-B. Gen. Rommel

9. In which year “Montego Chelmsford Reforms” was formed
A. 1919
B. 1922
C. 1921
D. 1925
Ans-A. 1919

10. The battle of Wandiwash fought between
A. English and Frech
B. English and Portuguese
C. English and Siraj-Ud-doula
D. English and Moghal
Ans-A. English and Frech

15 Comments on “ Modern Indian History GK MCQ Questions ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *