Modern Indian History GK (Part-1)

Shear This

Modern Indian History GK

21.Who succeeded Guru Nanak?
A. Guru Arjun
B. Guru Angad
C. Guru Ramdas
D. Guru Hargobind

Ans- B. Guru Angad

22. Where was the First cotton mill in India established?
A. Coimbatore
B. Surat
C. Mumbai
D. Ahmedabad
Ans-C. Mumbai

23. Birsa Munda was in favour of…
A. Chattisgarh
B. Jharkhand
C. Uttaranchal
D. Munda Raj
Ans-D. Munda Raj

24. Where was the first session of Indian National Congress held?
A. Allahabad
B. Bombay
C. Ahmedabad
D. Calcutta
Ans- B. Bombay

25. the sepoy Mutiny took place in the year…
A. 1761
B. 1757
C. 1857
D. 1836
Ans-C. 1857

26.When was founded the Indian Association?
A. 1887
B. 1884
C. 1876
D. 1890

Ans-C. 1876

27. Who gave the ‘Inquilab Zindabad’ slogan?
A. Bhagat Singh
B. S.C. Bose
C. M.K. Gandhi
D.Iqbal
Ans-A. Bhagat Singh

28. When was the Non-Co-Operation Movement suspended?
A. !920
B. 1932
C. 1940
D.1922
Ans-D. 1922

29.Jai Prakash Narayan belonged to which party?
A. Raivadi
B. Congress
C. Socialist
D. Kisan Sabha
Ans-C. Socialistj

30. When was established the Muslim League?
A. 1915
B. 1906
C. 1910
D. 1904
Ans-B. 1906

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *