Modern Indian History GK (Part-1)

Shear This

31.Kunwar Singh led the revolt of 1857 in…
A. Bengal
B.Punjab
C. Maharashtra
D. Bihar

Ans- D. Bihar

32. Who among the following started the newspaper ‘Vande Mataram’?
A. Barindra Kumar Ghosh
B. Bipin Chandra Pal
C. Devendra Nath Tagore
D. Surendra Nath Banerjee
Ans- B. Bipin Chandra Pal

33. When was founded the University of Calcutta, Madras, and Bombay?
A. 1845 AD
B. 1854 AD
C. 1857 AD
D. 1861 AD
Ans-C. 1857 AD

34. Who is well known as ‘Nightingle of India’?
A. Vijaya Laxmi Pandit
B. Lata Mangeshkar
C. Sarojini Naidu
D. Sister Nivedita
Ans-C. Sarojini Naidu

35. The Lahore session of Indian National Congress, held in 1929 was very important in history because
A. The Congress Passed a resolution demanding complete independence
B. the rift between the extremist and moderates were resolved in that session
C. a resolution was passed rejecting the two nation theory in that session
D. All of the above
Ans- A. The Congress Passed a resolution demanding complete independence

36.Mahatma Gandhi took fast unto death in 1932, mainly because
A. Round Table Conference failed to satisfy Indian Political aspirations
B. Congress and Muslim League had difference of opinion
C. Ramsay Macdonald announced the Communal Award
D. None of the above

Ans- C. Ramsay Macdonald announced the Communal Award

37. Find the correct chronological order of the followings
1. Civil Disobedience Movement
2. Individual Satyagraha
3. Quit India Movement
4. Cripps Mission
Code:
A. 1-2-4-3
B. 1-2-3-4
C. 2-1-3-4
D. 2-3-1-4
Ans-A. 1-2-4-3

38. Poona Pact was signed between
A. Gandhiji and Lord Irwin
B. Gandhiji and Jinnah
C. Gandhiji and S.C Bose
D. Gandhiji and Ambedkar
Ans-D. Gandhiji and Ambedkar

39. In which of the following did Sardar Ballavbhai Patel play a leading role?
A. Bijolia Movement
B. Dandi March
C. Bardoli Satyagraha
D. Textile mill workers strike at Ahmedabad
Ans-C. Bardoli Satyagraha

40. Gandhiji started Non -Co-Operation Movement in the year?
A. 1920
B. 1921
C. 1919
D. 1922
Ans-A. 1920

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *