Modern Indian History GK (Part-1)

Shear This

41.Cabinet Mission was presided over by…
A. Pathic Lawrence
B. Stafford Cripps
C. Lord Atlee
D. Clement Atlee

Ans- A. Pathic Lawrence

42. the national Calender, which is based on Saka era, was introduce in the year…
A. 1947
B. 1949
C. 1951
D. 1957
Ans-D. 1957

43. Who was the prime minister of England when India got independence?
A. Wilson
B. Churchill
C. Attlee
D. Thatcher
Ans-C. Atlee

44. In which field of art did jamini Roy make his name?
A. Drama
B. Music
C. Painting
D. Sculpture
Ans- C. Painting

45. The only AICC session Gandhiji presided was held at..
A. Madras
B. Lahore
C. Belgaum
D. Culcutta
Ans-C. Belgaum

46.Who gave the slogan ‘Jai Hind’?
A. B.G. Tilak
B. J.L. Nehru
C. M.K. Gandhi
D. S.C. Bose

Ans-D. S.C. Bose

47. In which year the Indian National congress was stablished?
A. 1886
B. 1888
C. 1885
D. 1887
Ans-C.1885

48. The Revolt of 1857 was Witnessed by the poet..
A. Iqbal
B. Zauq
C. Ghalib
D. Mir Taqi Mir
Ans-C. Ghalib

49. Who of the following founded the East India Association?
A. C.R. Das
B. V.D. Savarkar
C. Dadabhai Naoroji
D. Debendrenath Tagore
Ans-C. Dadabhai Naoroji

50. Mangal Pandey fired the first shot of the Revolt of 1857 at..
A. Jhansi
B. Kanpur
C. Meerut
D. Barrackpore
Ans-D. Barrackpore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *